Odobreno financiranje projekta Aglomeracije Ivanec vrijednog 216,3 mil. kuna iz EU fondova Foto: Grad Ivanec

Odobreno financiranje projekta Aglomeracije Ivanec vrijednog 216,3 mil. kuna iz EU fondova

Varaždinske vijesti | 11.5.2020. u 15:21h | Objavljeno u Našim krajem

Odobreno je financiranje najvećeg i najskupljeg komunalno-infrastrukturnog projekta u povijesti Ivanca - „Sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracija Ivanec“ javnog isporučitelja vodnih usluga Ivkom – voda Ivanec - bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Projekt je vrijedan ukupno 216,3 milijuna kuna.

Procijenjeni prihvatljivi troškovi iznose 173,04 milijuna kuna, a od toga iz Kohezijskog fonda EU stiže 70% potrebnih sredstava ili bespovratnih 121,1 milijuna kuna! Ostatak od 30% ili 41,56 milijuna kuna osigurat će se iz proračuna RH i iz budžeta Hrvatskih voda, dok će dio sredstava - 10,38 milijuna kuna kroz 3 godine - za ovu investiciju izdvojiti i Grad Ivanec.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić ne krije zadovoljstvo ovakvom odlukom.

- Riječ je o golemom projektu na čijoj se pripremi intenzivno radilo godinama i koji je sada doveden do završne faze. U tom vremenu je za Aglomeraciju izrađena kompletna studijska dokumentacija, pribavljene su sve propisane dozvole, gotovo 100% su riješeni imovinsko-pravni odnosi i pripremljen kompletan aplikacijski paket za prijavu na Kohezijski fond. Sama duljina trajanja priprema potvrđuje iznimnu kompleksnost ovoga projekta. Predstoje nam golemi radovi u sklopu kojih će se graditi potpuno nova mreža sanitarne odvodnje i rekonstruirati kanalizacijska infrastruktura, što znači da će Ivanec i okolna mjesta biti pretvorena u golema gradilišta. Gradnjom sustava postići će se 100-postotna pokrivenost cijelog obuhvata Aglomeracije sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, što je standard modernih sredina 21. stoljeća – poručio je Batinić.

I Mladen Stanko, direktor Ivkom – voda d.o.o., Odluku o financiranju projekta Aglomeracije Ivanec, također je dočekao s neskrivenim zadovoljstvom.

- Sljedeći korak koji slijedi nakon ove odluke jest usuglašavanje sadržaja, a zatim i potpis Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovora o financiranju, čime se otvaraju pretpostavke za početak radova na ovom projektu Ivkom – voda d.o.o. Dio priprema već smo obavili: završen je natječaj za upravljanje projektom i odabrana grupacija koja će ga voditi, a u tijeku su natječaji raspisani za nadzor nad radovima i za nabavu opreme, a još slijedi raspisivanje natječaja za izvođenje radova – zaključio je M. Stanko.