Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira 14 projekata u Varaždinskoj županiji

Sanacija cestovnog klizišta na nerazvrstanoj cesti u Lepoglavi Sanacija cestovnog klizišta na nerazvrstanoj cesti u Lepoglavi Foto: Grad Lepoglava / ilustracija

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević donio je odluke o sufinanciranju 14 projekata povećanja komunalnog standarda općina i gradova u Varaždinskoj županiji u ukupnom iznosu od 1,6 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata iznosi 7,7 milijuna kuna.

- Prošle je godine Ministarstvo sufinanciralo 15 projekata s ukupnim iznosom od 1,2 milijuna kuna. Ove su godine sredstva u svrhu povećanja komunalnog standarda značajno povećana u odnosu na 2015., a s obzirom na pozitivne makroekonomske pokazatelje pokrenute za vrijeme sadašnje Vlade, što će dovesti do povećanja raspoloživih sredstava i omogućiti Ministarstvu da ubuduće financijski sudjeluje u većem broju projekata - priopćeno je iz Ministarstva.

Sufinancirani projekti odnose se na poboljšanje prometne infrastrukture i modernizaciju javne rasvjete, a dio projekata odnosi se na uređenje javnih zelenih površina, groblja, izgradnju biciklističkih staza i slično.

- Cilj je Ministarstva da se hrvatskim građanima i u malim sredinama pruži standard komunalne infrastrukture primjeren 21. stoljeću, što će omogućiti lokalnom stanovništvu lakši život, privući nove investicije i ulaganja, potaknuti ruralni razvoj te povećati turistički kapacitet tih prostora - kažu iz Ministarstva.

Projekti općina i gradova Varaždinske županije koje sufinancira Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

OPĆINA BEDNJA - Projekt modernizacije cestovne infrastrukture
Loša prometna infrastruktura odlikuje se uskim, prometno teško prohodnim, makadamskim cestama. Zbog konfiguracije terena i površinskih voda vrlo teško, gotovo nemoguće ju je održavati prometno prohodne u trenutnoj makadamskoj formi. Glavne aktivnosti projekta odnosit će se na asfaltiranje najkritičnijih točaka određenih dionica nerazvrstanih cesta. Cilj projekta je gospodarski i socijalno revitalizirati pojedina naselja općine Bednja modernizacijom cestovne infrastrukture kako bi se olakšalo prometovanje tim područjem i lokalnom stanovništvu pružio zadovoljavajući komunalni standard. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 140.000 kn.

OPĆINA DONJA VOĆA - Projekt modernizacije cestovne infrastrukture
Zbog lošeg stanja nerazvrstanih cesta Općina svakog proljeća i jeseni ulaže znatna sredstva u sanaciju lokalnih prometnica u zaseocima Šinceki i Markači. Kako bi se stanovništvu olakšalo prometovanje i smanjili financijski izdaci za stalne popravke, ceste u navedenim zaseocima potrebno je asfaltirati. Na taj će se način lokalnom stanovništvu povećati komunalni standard a Općina dosadašnje izdatke za sanaciju planirati za neke nove projekte. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 160.000 kn.

OPĆINA JALŽABET – Projekt modernizacije cestovne infrastrukture
U Općini postoje vinske ceste koje predstavljaju važnu poveznicu prema sve brojnijim turističkim destinacijama na ovom području. Modernizacijom tj. asfaltiranjem ovih nerazvrstanih cesta postići će se dvostruka korist. Pružit će se veći komunalni standard lokalnom stanovništvu ali i povećati turistički potencijal Općine koji u konačnici treba rezultirati povećanjem broja posjetitelja te gospodarskim rastom ovog kraja. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 140.000 kn.

GRAD LEPOGLAVA – Projekt sanacije cestovne infrastrukture
Grad Lepoglava pokrenuo je projekt sanacija cestovnog klizišta na nerazvrstanoj cesti NC 1-033 u Ulici Adama i Katarine Patačić u Lepoglavi. Izvedeni su geomehanički istražni radovi i laboratorijska ispitivanja tla na lokaciji nestabilnog terena (klizišta) na osnovu kojeg su izrađeni glavni i izvedbeni projekt. Utvrđen je uzrok nastanaka nestabilnosti terena, dubina i oblik klizne površine. Projektom je predviđena izgradnja potporne konstrukcije, obnova nasipa ceste i drenažnog sustavauzbrežnepadine, izvođenje odvodnje te obnova kolnika. Cilj projekta je sanirati cestu i spriječiti danje otvaranje klizišta. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 80.000 kn.

OPĆINA LJUBEŠĆICA - Projekt modernizacije cestovne infrastrukture
Projektom će se poduzeti odgovarajuće mjere za poboljšanje trenutnog stanja prometne infrastrukture. Potrebno je utvrditi troškove izgradnje/rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, osigurati materijal i opremu za asfaltiranje, proširenje, uređenje i oborinsku odvodnju te izvođače radova. Projektom se želi unaprijediti komunalna infrastruktura, poboljšati uređenje naselja i uvjeta stanovanja, poboljšati cestovna prometna povezanost i sigurnost u prometu što u konačnici doprinosi kvaliteti života i standarda lokalnog stanovništva. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 150.000 kn.

OPĆINA MALI BUKOVEC – Rekonstrukcija i modernizacija mrtvačnice
Na mrtvačnici krovište prokišnjava te ga je stoga potrebno sanirati. Prostor mrtvačnice će se proširiti da se osigura prostor za hladnu komoru, veća odarnica i oproštajna dvorana. Krovište će se produžiti i time dobiti natkriveni otvoreni oproštajno-ceremonijalni prostor površine 67 m2. Mrtvačnica će se opremiti novim električnim instalacijama i termički izolirati. Rekonstruirat će se javna rasvjeta groblja ugradnjom novih kablova i LED rasvjetom po cijelom groblju, uz postavljanje javnog razglasa na tako rekonstruiranu javnu rasvjetu. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 100.000 kn.

OPĆINA MARUŠEVEC - Projekt modernizacije cestovne infrastrukture
Projektom je planirano uređenje te asfaltiranje 1.115 metara postojećih nerazvrstanih cesta u naseljima Maruševec, Druškovec, Novaki i Donje Ladanje. Općina ovim ulaganjem želi ujednačiti razinu komunalnog standarda na cijelom svom području i povećati prometnu sigurnost te žiteljima tog kraja osigurati uvjete života uobičajene u urbaniziranim sredinama. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 150.000 kn.

GRAD NOVI MAROF - Izrada projektne dokumentacije  za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta
Projektom je predviđena izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju ulica Otona Ivekovića i Nikole Šubića Zrinskog u Novom Marofu, uređenje nerazvrstane ceste i vodotoka u zaseoku "Markovci" u Podevčevu, modernizacija odnosno asfaltiranje dviju nerazvrstanih cesta u Novom Marofu, jedne u Mađarevu, jedne u Završju,  dvije u Remetincu, jedne u Donjem Makojišću, jedne u Gornjem Makojišću te jedne u Orehovcu. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 110.000 kn.

OPĆINA PETRIJANEC – Projekt uređenja groblja
Planiranom investicijom ogradit će se groblje, izgraditi glavna staza groblja ukupne dužine 110 m pogodna za kretanje komunalnih i drugih vozila, Izgradit će se sporedne staze ukupne dužine 390 m, izgradit će se spremnik za tipske kontejnere za komunalni otpad te parkirališta kod grobne kuće te hortikulturno urediti groblje. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 140.000 kn.

OPĆINA SVETI ILIJA - Projekt modernizacije cestovne infrastrukture
Projektom će se asfaltirati makadamske ceste te sanirati i modernizirati postojeće nerazvrstane cesta. Omogućavanjem bolje i kvalitetnije  prometne povezanosti unapređuje se konkurentnost i razvoj gospodarstvenika, a ponajviše se podiže kvaliteta življenja u ruralnoj sredini te se na taj način sprječava daljnje odseljavanje stanovništva. Ceste svakodnevno koristi više od 160 osoba, a indirektno i nekoliko stotina. Planiranom modernizacijom smanjit će se troškovi koji su trenutno neophodni za nužno održavanje. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 140.000 kn.

OPĆINA VIDOVEC – Izgradnja sustava odvodnje uz nerazvrstanu cestu u naselju Prekno
Cilj ovog projekta je uređenje cestovne odvodnje postojeće nerazvrstane ceste u naselju Prekno. Nabavit će se i ugraditi betonski cjevovod te slivnik s rešetkom. Za projekt postoji potrebna projektna dokumentacija. Cesta se na sjevernom kraju priključuje na državnu cestu DC 35 tako da će se prihvatiti i dio oborinskih voda s njezinog kolnika. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 55.000 kn.

OPĆINA VIDOVEC– Modernizacija javne rasvjete unaseljima Budislavec i Domitrovec
Projektom će se zamijeniti postojeći neekonomičan i zastario sustav rasvjete štedljivim sustavom LED rasvjete koja koristi 50% manje energije koja uz to ima duži vijek trajanja, a 90 do 95% LED žarulja moguće je reciklirati. Predviđena je nabava i montaža 96 komada LED rasvjetnih tijela. Pripremljena je sva potrebna projektna dokumentacija za modernizaciju sustav u navedena dva naselja koji su najstariji i najneekonomičniji na području cijele Općine. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 130.000 kn.

OPĆINA VINICA - Projekt modernizacije i uređenja cestovne infrastrukture
Planiranim projektom uredit će se dvije dionice nerazvrstane ceste odvojak Rupčić te parkiralište pred zgradom Općine površine 577 m2. Modernizirane javne ceste osigurat će sigurniju i bolju povezanost naselja Općine a uređeno parkiralište pred zgradom Općine doprinijet će boljem vizualnom izgledu centra mjesta i poboljšati i olakšati prometovanje vozilima. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo iznos od 140.000 kn.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.