Iskustva Leibnitza s integriranim prijevozom zanimljiva Gradu Lepoglavi

Iskustva Leibnitza s integriranim prijevozom zanimljiva Gradu Lepoglavi Foto: Grad Lepoglava

Želeći se upoznati s tamošnjim sustavom integriranog prijevoza, izaslanstvo predvođeno lepoglavskim gradonačelnikom Marijanom Škvarićem, a u kojem su bili predstavnici Hrvatskih željeznica i Hrvatske elektroprivrede - tvrtki uključenih u projekt "Mobilnost građana grada Lepoglave i Općine Bednja", posjetili su u srijedu 18. svibnja austrijski grad Leibnitz.

Izaslanstvo je primio gradonačelnik Leibnitza Helmut Leitenberger te upoznao s tamošnjim sustavom integriranog prijevoza. Zbog slične konfiguracije terena i činjenice da je riječ o sredinama s približno istim brojem stanovnika, u velikoj mjeri starije životne dobi, iskustva Leibnitza posebno su zanimljiva gradu Lepoglavi i svima uključenima u projekt "Mobilnost građana grada Lepoglave i Općine Bednja".

Gradu Leibnitzu prije četiri je godine zbog provedenih reformi jedinica lokalne samouprave, pripojeno sedam naselja raštrkanih u brdskim područjima u gradskoj okolici s ukupno 2.500 stanovnika, većinom starije životne dobi. Pojavio se problem njihova prijevoza budući da javni prijevoz nije bio na zadovoljavajućem nivou.

Stoga je Grad Leibnitz pokrenuo pilot projekt u okviru kojeg se električnim automobilom, koji u redovno radno vrijeme koristi komunalni redar, prevoze građane koji imaju potrebe obaviti određene poslove u gradu. Građane se prevozi u vremenu od 6.00 do 7.30 sati u jutro, te od 15.30 do 20.30 sati poslijepodne. Cijena usluge prijevoza za građane je 1,5 eura. Ostale troškove do pune ekonomske cijene prijevoza financiraju se iz proračuna grada Leibnitza.

Nakon četiri godine provođenja projekta, napravljena je analiza koje se linije više koriste, gdje je frekvencija prijevoza gušća, te će se u tom dijelu uvesti javni prijevoz.

- Izuzetno nam je drago da smo pozvani u grad Leibnitz, koji je po veličini, broju stanovnika ali i po konfiguraciji terena vrlo sličan Lepoglavi, i što možemo vidjeti kako u nedostatku javnog prijevoza se na jedan kvalitetan način rješava problem prijevoza građana iz udaljenijih mjesta u centar grada. To je i naš problem. Vjerujemo da je i u našim uvjetima moguće primijeniti sličan model te bi tako naši građani, osobito oni stariji iz Višnjice, Kamenice i Kameničkog Podgorja mogli obaviti sve što trebaju u Lepoglavi ili drugim okolnim gradovima, a da za to ne trebaju imati vlastiti automobil - istaknuo je Škvarić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.