Igor Kos: Ovo je prava istina! Foto: VV arhiva

Igor Kos: Ovo je prava istina!

Varaždinske vijesti | 16.9.2024. u 10:39h | Objavljeno u Našim krajem

Bivši načelnik općine Beretinec Igor Kos priopćenjem je reagirao na navode sadašnjeg načelnika Nikole Žganeca sa svečane sjednice Općinskog vijeća u povodu proslave Dan općine Beretinec.

>> FOTO Žganec: "Uz sva infrastrukturna ulaganja, i dalje se ulaže u ono najbitnije, a to su ljudi"

Priopćenje Igora Kosa prenosimo u cijelosti:

- Bliže se lokalni izbori (svibanj 2025.), investicija i kapitalnih projekata u Općini Beretinec nema, mještani su nezadovoljni, a nervoza i panika kod načelnika Nikole Žganca su na vrhuncu. S tim ciljem pokušava se sakriti iz iskrivljene istine. Nakon euforije proslave Dana Općine vrijeme je da se mještanima kaže prava istina.

- Evo razloga panike i nervoze kod Žganca:
Do sad nisu realizirani projekti (posebno kapitalni) koje je na izborima2021. obećao:
    • Kulturno-sportski centar (ostavljena im je građevinska dozvola)
    • Optički Internet (ostavljen Glavni projekt)
    • Katastarska izmjera Općine (ništa)
    • Ledinec Gornji – društveni dom (ništa)
    • Poduzetnička zona je u raspadu (groblje autobusa) – nema novih investitora
    • Poljski putevi su u katastrofalnom stanju
    • Roditelji i dalje plaćaju istu cijenu vrtića
    • Nema potpora poduzetnicima, OPG-ovima
    • Nema novih nogostupa, šetnica, vinskih cesta itd..

- Ali je uz sve to načelnik uspio zadužiti Općinu kreditom od 1.5 milijuna kuna koji se još danas otplaćuje, a sebi povećati plaću. Većina investicija koje se provode u Općini su ili od strane ŽUC-a (Županijska uprava za ceste) ili od Hrvatskih voda ili MUP-a. Općina se tu samo prikrpa i prezentira kao svoje. Ovdje se ne misli na neke male projektiće od 10-20 tisuća € koji spadaju u kategoriju održavanje, ali nikako kapitalnih investicija.

- Od 2021. godine, prihodi jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj dodatno su povećani zbog odluke Vlade RH o povećanja udjela u porezu na dohodak.U razdoblju od 2021-2027 nikad nije bilo više novaca na raspolaganju iz EU fondova, a Općina Beretinec je iskoristila minimalno (ispod svake razine). To je kao da u velikom ribnjaku punom riba (velikih i malih) uhvatiš 2,3 i onda si sretan i to prezentiraš kao veliku uspjeh.

- Možemo samo pogledati druge susjedne Općine koje su uspjele povući milijunske iznose u eurima za kapitalne investicije (Vidovec, Jalžabet, Petrijanec itd.). S obzirom da Općina Beretinec nema Strategiju razvoja 2021.- 2025. – provode onu od 2014. onda je to i razumljivo. Radi se od danas do sutra bez jasne vizije i plana razvoja.

- Činjenica je da su nam u jednom trenutku prihodi bili manji od rashoda tj. od investicija. Važno je napomenuti da su svi veći rashodi bile kapitalne investicije, a ne trošenje novaca bezveze, bez plana i strategije.

- Navest ću samo neke najveće i najznačajnije investicije koje smo provodili i financirali unaprijed:
    • Novi dječji vrtić Beretinec Ježeva kućica (EU projekt) – investicija više od 2 milijuna kuna (u mandatu Žganca dobili su povrat od 67.644,68 € koje smo mi unaprijed više potrošili)
    • Aglomeracija (kanalizacija) – u dvije godine Općina je investirala više od 2.5 milijuna kuna. Na novo su asfaltirane sve ulice u Općini!
    • Poduzetnička zona – komunalno opremljena (investicija više od 3 milijuna kuna)
    • Novo dječje igralište u Beretincu
    • Novo dječje igralište u Črešnjevu
    • Nabava mobilnog reciklažog dvorišta
    • Itd.

- Za sve kapitalne i EU projekte Općina je morala unaprijed financirati radove da bi naknadno kad su sva izvješća predana, odobrena dobili ostatak i povrat novaca.

- I na kraju o transparentnom i zakonitom trošenju novaca govore dva podatka:
    • Općina zadnjih nekoliko godina dobiva najvišu ocjenu za transparentnost (5)
    • Izvješće državne revizije od 2021. bilo je bezuvjetno i pohvalno (kao primjer dobre prakse)

- Uz sve navedeno načelnik Žganec bio je od 2017. – 2021. (4 godine) predsjednik Općinskog vijeća i kad je dobivao pristojnu mjesečnu naknadu sve mu je bilo odlično, sve odluke je jednoglasno podržavao i glasao za njih. I sad odjednom sve to od prije ništa ne valja, a sam je podržavao projekte. Pametnom dosta.

- Načelnik Žganec nema osobne ni političke kulture. Misli da je Općina počela s njegovim dolaskom, omalovažava rad svih bivših načelnika i djelatnika Općine jer je samo on sebi najvažniji zbog prevelikog ega, umjesto da bude ponizan i da radi. U svojem bijesu i mržnji prema drugima najrađe bi porušio sve što je do sad izgrađeno te rekao da svijet počinje i završava s njim.

- Osobno nisam nikad omalovažavao rad svojih prethodnika (npr. Ivan Šinko). Hvala im na svemu što su u svojem vremenu uradili, trudili se koliko su najviše znali i mogli s ciljem da nam svima bude bolje. Bilo je to drugačije vrijeme, nije bilo novaca i EU projekata.

- Uskoro su lokalni izbori (svibanj 2025.) i glavni sudac svega će biti mještani Općine Beretinec. Ljude možeš prevariti samo jednom. Ovo je moje zadnje obraćanje jer mislim da je svima sve jasno! Nemam vremena i volje dalje o toj temi raspravljati i polemizirati! - stoji u reagiranju koje potpisuje Igor Kos.