FOTO Žganec: "Uz sva infrastrukturna ulaganja, i dalje se ulaže u ono najbitnije, a to su ljudi" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Žganec: "Uz sva infrastrukturna ulaganja, i dalje se ulaže u ono najbitnije, a to su ljudi"

Varaždinske vijesti | 11.9.2024. u 20:24h | Objavljeno u Našim krajem

Bila je ovo uspješna godina u povlačenju nacionalnih i europskih sredstava te godina kvalitetnih suradnji i projekata, poručio je načelnik Žganec na svečanoj sjednici uz Dan općine Beretinec

Općina Beretinec svoj dan slavi 14. rujna, na blagdan Uzvišenja svetoga Križa, a središnji dio proslave bila je svečana sjednica Općinskog vijeća održana u srijedu, uz nazočnost brojnih uzvanika i gostiju.

beretinec_dan_opcine_svecana_sjednica_11092024_9.JPG

Okupljene je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kapeš koji je istaknuo da svi u Općini mogu biti ponosni na mandat koji su odradili dostojanstveno i na korist svih mještana.

- Naš mandat možemo sažeti na veliki komunalni iskorak te na uspješno apliciranje i provođenje desetaka projekata. Najvažniji projekt koji je završen u našem mandatu je projekt aglomeracije i na nama je da apliciramo i proširimo tu mrežu do ulica i naselja koja u ovom trenutku nisu pripojena – rekao je Kapeš.

beretinec_dan_opcine_svecana_sjednica_11092024_13.JPG

Dodao je da je vrlo važan infrastrukturni projekt i širokopojasni internet koji je u početnoj fazi provedbe, ali i asfaltiranje oko 2 km lokalnih cesta te, u suradnji sa ŽUC-om, obnovu 80 posto županijskih cesta kojima je bila potrebna sanacija.

- Ulaganja u vrtić, obrazovanje, produženi boravak, stipendije, nikada nisu bila veća. S našim naknadama za novorođenčad smo se svrstali u sam županijski vrh. Značajno smo povećali dotacije našim udrugama, a svaka inicijativa s njihove strane je uvijek bila svesrdno podržana, baš kao i sve razumne inicijative mještana kojima zahvaljujem na suradnji i pomoći. Trenutno se izvode projekti vrijednosti više od 300.000,00 eura, za što smo osigurali sufinanciranje od 40 posto. U fazi projektiranja su projekti vrijednosti gotovo milijun eura te vjerujemo da ćemo barem trećinu uspjeti realizirati do kraja mandata – istaknuo je Kapeš.

O postignućima u općini Beretinec u proteklih godinu dana govorio je i načelnik Nikola Žganec koji je naglasio da su se svi u Općini trudili uspostaviti što više suradnji, prijaviti prihvatljive natječaje, odraditi niz komunalnih radova i stvoriti bolje uvjete za sve mještane.

Uspješna godina

- Zato ću i ovu godinu istaknuti kao uspješnu godinu u povlačenju nacionalnih i europskih sredstava, kao i godinu kvalitetnih suradnji i projekata. Uz sva infrastrukturna ulaganja i dalje se ulaže u ono najbitnije, a to su ljudi. Koristim priliku, da prije svega, zahvalim djelatnicima Općine Beretinec, vijećnicama i vijećnicima te svim partnerima na suradnji i kvalitetnom radu. Tu su i razna sufinanciranja, programi i izvođenja radova od strane Županijske uprave za ceste, Hrvatskih voda, Varkoma, Čistoće, zatim Varaždinske županije, Policijske uprave varaždinske, naše Područne škole Črešnjevo i Osnovne škole Vladimira Nazora u Svetom Iliji, naših vrtića te ostalih institucija – kazao je Žganec.

beretinec_dan_opcine_svecana_sjednica_11092024_14.JPG

Posebno je istaknuo da porez u okviru porezne reforme nisu povećavali, a rezultat toga bio je rast plaća mještana općine.

- Osiguravamo nikad veći broj stipendija za studente i učenike te potpore mladim obiteljima kroz mjeru rješavanja stambenog pitanja. Provodimo i jednokratno darivanje kroz božićnice, a od ove smo godine po prvi put uveli uskrsnice, gdje smo ujedno povećali iznos i cenzus za njihovu isplatu, kako bi pravo na jednokratnu pomoć imalo što više naših umirovljenika za koje organiziramo i razna događanja. U vrtiću smo dodatno zapošljavali, a sva sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića preusmjerili smo vrtićima na našem području, čime su se sredstva primarno iskoristila za usklađenje plaća zaposlenika vrtića na propisan pravedan državni standard. Naša djeca, naši najmlađi darivani su od sv. Nikole, organizirali smo prigodno druženje s prvašićima i njihovim roditeljima, financiramo škole plivanja, radne knjige, predškolski odgoj te financiramo plaću za učiteljicu kako bi održali produženi boravak – rekao je načelnik.

Udrugama s područja općine zahvalio je na odličnoj suradnji i pomoći u raznim manifestacijama, kazavši kako je Općina Beretinec povećala i osigurala sva potrebna sredstva za programe koje provode te je, između ostalog, spomenuo da je Općina sufinancirala nabavku navalnog vozila za potrebe DVD-a Beretinec koji će ove godine proslaviti 90. godina postojanja.

beretinec_dan_opcine_svecana_sjednica_11092024_10.JPG

- Znatna ulaganja i dobiveni projekti su i iz područja cestovne sigurnosti, kao što su nove asfaltirane prometnice, novi pješački prijelazi i kamera za nadzor brzine, javna osvjetljenja kolnika, čišćenje kanala radi oborinske odvodnje, sanacije klizišta i slično. Uređujemo svake godine i sportska igrališta u svim naseljima! Kroz EU projekt završeno je i veliko asfaltirano igralište u naselju Beretinec. Nadalje, prostorni i urbanistički planovi Općine Beretinec će postati digitalizirani, dostupni i vidljivi svim mještanima. Surađujemo s Varaždinskom županijom po pitanju dvorca Šaulovec te njegovog perivoja, državnih zemljišta, kao i oko rekonstrukcije i dogradnje sportske dvorane u sklopu Područne škole Črešnjevo, gdje smo održali već niz radnih sastanaka. Veseli nas i sve veći broj učenika koji se upisuje u prvi razred – naglasio je Žganec.

Istaknuo je da je pred Općinom i njezinim djelatnicima još mnogo posla koji žele i moraju obaviti.

- Naslijedili smo velike, višemilijunske manjkove u proračunu i nepodmirene obaveze, a danas, uz sve projekte, povećanja, zapošljavanja, Općina posluje pozitivno, što nam ukazuje da smo na dobrom putu, da smo transparentni i da radimo na kvalitetan način, ali to nam je i poticaj da u narednom periodu budemo još bolji – zaključio je načelnik Žganec,

Riječ gostiju

U ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, sjednici je nazočila županova zamjenica Silvija Zagorec koja je istaknula da su ogledalo županije njezine općine i gradovi te da je imati u svom sastavu takvu općinu kao što je općina Beretinec privilegija.

beretinec_dan_opcine_svecana_sjednica_11092024_17.JPG

- Iako je teritorijalno mala, općina je to po mjeri svakog čovjeka, moderna i zelena, općina kojoj su na prvom mjestu ljudi. Iako je od izuzetne važnosti ulagati u vrtiće, škole, prometnice, domove kulture, još je važnije raznim potporama ulagati u mještane jer oni čine dušu svakog mjesta i upravo vaša sposobnost da ustrajete i postižete izvanredne rezultate ističe vas u svim područjima djelovanja – kazala je zamjenica.

Dodala je da je razvoj općine Beretinec usklađen s potrebama mještana koje se pažljivo razmatraju, uzimajući u obzir interese gospodarstvenika, poljoprivrednika, OPG-ovaca, mladih obitelji, ali i starijih mještana.

- O razvoju vaše općine govori i odluka Vlade kojom je Općina Beretinec po stupnju razvijenosti rangirana stepenicu više. Pokazatelj je to da se u općini dobro radi i uvjerena sam kako će istim smjerom općina nastaviti i dalje – istaknula je Zagorec.

Podsjetila je da je u Varaždinskoj županiji u tijeku investicijski ciklus od 400 milijuna eura, od čega se 200 milijuna odnosi na javnu infrastrukturu, a 200 milijuna eura ulaže se u privatan sektor.

- U cilju izrade prostornih planova nove generacije, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo je javni poziv za financiranje izrade prostornih planova. U Varaždinskoj županiji odobreno je 50 projektnih prijedloga u vrijednosti od 1,1 milijun eura, a Općini Beretinec odobreno je više od 50.000 eura za prostorne planove nove generacije. Upravo ovdje, u vašoj općini obnavljamo dvorac Šaulovec kao budućeg sjedišta Europskog centra za darovite. Bitni nositelji društvenog života svakako su udruge, stoga ne čudi da smo u Općini Beretinec održali i ovogodišnju županijsku izložbu varaždinskog vinogorja odnosno 19. izložba vina „Zlatna kapljica Beretinec 2024.“ Općina Beretinec je prosperitetna općina u kojoj je vidljiv veliki napredak i uvjerena sam kako ćete i dalje nastaviti tim smjerom, a Varaždinska županija na tom putu bit će vam partner – poručila je zamjenica Zagorec.

Uime saborskih zastupnika, okupljenima se obratio načelnik susjedne Općine Gornji Kneginec i saborski zastupnik Goran Kaniški koji je, prije svega, istaknuo dobru suradnju s Općinom Beretinec.

beretinec_dan_opcine_svecana_sjednica_11092024_19.JPG

- Radimo trenutno dva projekta - program razvoja širokopojasnog interneta kroz četiri općine gdje je uz Kneginec i Beretinec i Sveti Ilija i Vidovec, čija je organizacija krenula i počela je postava optičke mreže. Drugi projekt je Turistička zajednica područja Varaždinski bregi u kojoj su tri općine, a to su Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Beretinec, gdje smo već postigli rezultate i ove godine dobili značajna sredstva s državne razine za sufinanciranje svojih projekata u turizmu - kazao je Kaniški.

Posebno je istaknuo spremnost državne razine, odnosno Vlade Republike Hrvatske za sufinanciranje projekata na lokalnoj razini, naglasivši da se Općina Beretinec itekako javlja na projekte i na javne pozive.

- Vrijedi svakako istaknuti i da je Vlada kroz ukidanje prireza dala mogućnost jedinicama lokalne samouprave da same određuju visinu poreza na dohodak, a Općina Beretinec nije odredila najvišu visinu već je išla niže, što posebno pohvaljujem. Iznimno je važno i da s nacionale razine slijedi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena koji je donijela Vlada Republika Hrvatska ovih dana, vrijednost paketa je preko 248 milijuna eura, a paket mjera ima dva cilja. Prvi je da se zadrži niska cijena energije, a drugi je cilj kroz isplatu naknada zaštiti najranjivije skupine građana, dakle umirovljenike, studente i nezaposlene hrvatske branitelje – rekao je Kaniški.

Uime okupljenih predstavnika lokalne samouprave, prisutnima se s nekoliko prigodnih riječi obratio Krunoslav Lukačić koji je rekao kako načelnici, gradonačelnici te općinska i gradska vijeća moraju biti vizionari koji svo svoje djelovanje usmjeruju na razvoj zajednice u kojoj žive.

beretinec_dan_opcine_svecana_sjednica_11092024_16.JPG

– Nikola je osoba koja se ne predaje lako i svojim ustrajnim radom pokazuje kako se, korak po korak, mogu realizirati svi projekti i ciljevi. Važno je naglasiti da od ideje do provedbe projekta često prođe više vremena nego što bismo željeli, ali svaki uspješan projekt zahtijeva temeljitu pripremu – kazao je i pozvao sve da se više uključe u izgradnju zajednice kroz konkretne prijedloge, a ne samo putem komentara na društvenim mrežama.

Kritika može biti korisna ako je konstruktivna i usmjerena prema stvarnim rješenjima, dodao je Lukačić.

– Kampanja je vrijeme za predstavljanje projekata koji mogu unaprijediti kvalitetu života svih nas i za eventualno politiziranje. Samo zajedništvom se može postići napredak za općinu, grad i županiju – poručio je te potom domaćinima čestitao Dan Općine.

Priznanja Općine Beretinec

Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prilika i za dodjelu priznanja Općine Beretinec zaslužnim pojedincima, pa je tako priznanje za životno djelo dodijeljeno Iliji Fijoku, za dugogodišnji politički i društveni rad u lokalnoj zajednici.

beretinec_dan_opcine_svecana_sjednica_11092024_26.JPG

Priznanje za doprinos ugledu i promociji Općine Beretinec u zemlji i svijetu dodijeljeno je Lani Šćukanec koja je osvojila 3. mjesto na županijskom natjecanju iz matematike, 2. mjesto na županijskom natjecanju iz fizike te plasman u finale ACSL - međunarodno informatičko natjecanje. Isto je priznanje dodijeljeno i Zvjezdani Kušter, za stjecanje međunarodne licence instruktora K9 timova u području detekcije te Božici Slunjski, za dugogodišnji rad u ordinaciji opće medicine.

beretinec_dan_opcine_svecana_sjednica_11092024_23.JPG

Priznanja Općine Beretinec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena su Petri Šestak, Klari Požgaj, Marti Kapeš, Tari Jukić, Niki Đurkas, Petri Baranji, Eni Kos, Anamariji Mežnarić, Karli Šarec, Sari Eršeg, Magdaleni Mekota, Tei Dvorski, Elli Broz, Liji Tahirovski Cesar, Vanesi Bencek i Teni Lisičak.

Za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju priznanja Općine dodijeljena su i Stjepanu Marčunu, Leoni Kolar, Mihaelu Horvatu, Janu Blaži, Patriku Pokosu, Mihaeli Marić, Miji Tomašković, kao i Karlu Pučeku, Petru Kovačiću, Janu Hercegu, Dominiku Horvatu, Jurici Kušteru, Franu Ožingeru i Emi Fogec.

beretinec_dan_opcine_svecana_sjednica_11092024_20.JPG

Proslava Dana općine Beretinec se nastavlja

Općina Beretinec i ove je godine pripremila raznovrstan program za svoje mještane povodom Dana općine i blagdana Uzvišenja svetoga Križa, a uz obilježavanje 90. godina DVD-a Beretinec koje će se održati pod pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, bit će i brojnih drugih sadržaja za male i velike.

U subotu, 14. rujna od 20 sati koncert će održati popularna Lidija Bačić i predgrupa Luđaci, na igralištu NK Beretinec, a za nedjelju su najavljeni sveta misa na Horvatovom bregu od 11 te kotlić KUD-a Ježek od 16 sati.

Veliku fotogaleriju pogledajte u nastavku: