Grad Lepoglava financira odvoz i zbrinjavanje iskorištenih pelena Foto: Grad Lepoglava

Grad Lepoglava financira odvoz i zbrinjavanje iskorištenih pelena

Varaždinske vijesti | 8.5.2020. u 08:34h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Lepoglava napravio je novi korak u prikupljanju selektiranog otpada na gradskom području. Naime, na području Grada Lepoglave započet će se s prikupljanjem i zbrinjavanjem iskorištenih pelena.

Još krajem protekle godine Gradsko vijeće Grada Lepoglave donijelo je odluku kojom se definira i sufinanciranje troška odvojenog prikupljanja i zbrinjavanja iskorištenih pelena, za korisnike s gradskog područja. Ovih je dana Grad Lepoglava nabavio posebne vreće u kojima će građani prikupljati iskorištene pelene.

Pravo na vreće imaju građani, odnosno obitelji s malom djecom u dobi do dvije godine ili starije dobi koja moraju koristiti pelene. Također, pravo na vreće imaju i punoljetne osobe koje moraju koristiti pelene. Građani koji zadovoljavaju navedene uvjete, a korisnici su javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, vreće će moći preuzeti u gradskoj upravi po dostavi dokaza o ispunjavanju navedenih uvjeta i popunjene izjave koju mogu preuzeti na gradskoj internet stranici.

Građanima koji zadovoljavaju uvjete vezane za djecu dobit će 12 vreća, dok će punoljetnim osobama, koje također zadovolje navedene uvjete, biti dodijeljeno 15 vreća godišnje. Sve će vreće građanima biti podijeljene odjednom, za cijelu godinu.

Vreće su crne boje s tiskanim grbom Grada Lepoglave i natpisom "GRAD LEPOGLAVA" i "SAMO ZA PELENE", a odvozit će se istog dana (ovisno o naselju) kad i miješani komunalni otpad, neovisno da li građani ostavljaju vreću s iskorištenim pelenama zajedno s kantom za miješani komunalni otpad ili bez nje.

- Ovo je još jedna mjera kojom indirektno financijski pomažemo našim građanima, posebice obiteljima s malom djecom te građanima starije životne dobi. Obitelji s malom djecom zbog korištenih pelena imali su veći broj odvoza komunalnog otpada što im je bilo dodatno financijsko opterećenje. Od sada će te troškove podmiriti Grad Lepoglava. Isti je slučaj i s osobama starije životne dobi kojima uz ovaj vid pomoći financiramo, ako je riječ o staračkom jednočlanom ili dvočlanom domaćinstvu u kojem živi osoba odnosno osobe starije od 70 godina. Za to ćemo u ovoj godini izdvojiti oko 100.000 kuna. Ujedno, podjelom vreća za iskorištene pelene i financiranje njihova zbrinjavanja čuvamo i naš okoliš od odbačenog otpada, a povećavamo i postotak primarne selekcije otpada na kućnom pragu – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

vrece_za_pelene_grad_lepoglava_02.jpg

Označeno u