Danas počinju 46. Varaždinske barokne večeri

| 23.9.2016. u 12:07h | Objavljeno u Društvo

Svečanim koncertom otvorenja večeras u 20 sati u varaždinskoj Katedrali počinju 46. Varaždinske barokne večeri. Nazočnima će se uoči nastupa španjolskog ansambla La Ritirata obratiti varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, veleposlanik Kraljevine Španjolske u RH Nj. E. Eduardo Aznar Campos, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, te izaslanik Predsjednice RH Mate Granić. Himnu će pod dirigentskom palicom Dade Ruže izvesti Komorni vokalni ansambl Glazbene škole, a na svečanom koncertu otvorenja španjolski će gosti predvođeni umjetničkim voditeljem violončelistom Josetxom Obregonom izvesti Komorni koncert za blokflautu, obou, violinu, violončelo i basso continuo u g-molu Antonija Vivaldija i Cervantesove opere skladatelja Antonia Caldare. Bit će to simbolično spajanje talijanske i španjolske glazbene baštine i doprinos glazbenika u obilježavanju 400. godišnjice smrti Miguela de Cervantesa, a moći će se pratiti u izravnom prijenosu u programu Trećeg programa Hrvatske televizije i Hrvatskog radija.

Nakon koncerta u Katedrali uslijedit će vanjski dio otvorenja, koncert uz flamenco Nine Ćorić i Mirze Redžepagića, te vatromet na Starom gradu, koji za zvučnu kulisu ove godine neće imati Muziku za kraljevski vatromet G. F. Händla, već organizatori Festivala pripremaju iznenađenje koje će povezati Varaždin sa Španjolskom, zemljom partnerom ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri. Prije koncerta u 18 sati u HNK u Varaždinu bit će otvorena izložba fotografija španjolskog sakralnog kiparstva. Sve do 4. listopada publika će imati prigodu uživati u koncertima stranih i domaćih glazbenika u Varaždinu i drugim gradovima i mjestima u ukupno četiri sjevernohrvatske županije, kao i brojnim popratnim programima, od kojih je 21. Međunarodna izložba cvijeća na temu "Barok-glazba-cvijeće" već otvorena jučer u varaždinskom Starom gradu.

Ulaznice za koncerte 46. Varaždinskih baroknih večeri mogu se kupiti u sustavu ticketshop.hr, kao i cjelodnevno svih dana u tjednu u Tisak mediji u varaždinskoj Kukuljevićevoj ulici, zatim svaki dan od 8 do 15 sati u Koncertnom uredu Varaždin, te sat vremena prije svakog koncerata na mjestu njihova održavanja. Iako ulaznica za otvorenje već odavno nema, kao ni za noćni koncert uz svijeće ansambla More Hispano, ulaznice za ostale koncerte još se mogu nabaviti, pa i za koncert najveće zvijezde ovogodišnjeg festivala, svjetski poznatog glazbenika iz Španjolske Jordi Savalla koji nastupa sutra u 20.30 u varaždinskoj Uršulinskoj crkvi. Ulaz na vanjske koncerte je slobodan.