FOTO Svestrani umjetnik Josip Jurak izložio svoja djela u Svetom Iliji Foto: Ivana Dreven

FOTO Svestrani umjetnik Josip Jurak izložio svoja djela u Svetom Iliji

| 7.11.2023. u 20:23h | Objavljeno u Našim krajem

Izložba se može razgledati do 8. prosinca, utorkom i srijedom od 10 do 12 sati

- Josip Jurak, ma kojim se god temama, motivima i tehnikama bavio, ima jedan siguran likovni duktus, inovativan je, samosvojan i originalan – riječi su kojima je, među ostalim, književnik Denis Peričić opisao stvaralaštvo ovog svestranog varaždinskog umjetnika na otvorenju njegove retrospektivne izložbe slika u novoj zgradi Osnovne škole Sveti Ilija.

I sam rodom iz Svetog Ilije, Jurak je ovom izložbom predstavio 40-ak slika iz svog raznovrsnog opusa, nastalih od 1960. do 2019. godine.

josip_jurak_izlozba_slika_sveti_ilija_03112023_01.jpg

Rođen je 1937. godine, a slikarstvo ga je privuklo već u osnovnoj školi.

- Uglavnom sam slikao rodbinu, djecu i susjede, a počeo sam s olovkom i tušem. Zatim sam krenuo u gimnaziju, a likovni odgoj mi je predavao prof. Ferdo Ladika. On me potaknuo da se više bavim slikanjem, rekao mi je da imam smisla za to – prisjetio se svojih slikarskih početaka i profesora koji je prepoznao njegov talent.

Slijedili su ženidba, preseljenje u Varaždin i gradnja kuće u '60-im godinama prošlog stoljeća, pri čemu je ponovno pokazao umjetničku "crtu". Njegova kuća u Pupačićevoj ulici, ukrašena mozaicima od keramičkih pločica, poznata je mnogim Varaždincima.

>> JOSIP JURAK "Ako bude zdravlja, možda ipak bude još mozaika"

- Kuću smo manje-više sami gradili pa sam tako i sam postavljao pločice u kupaonici i hodniku. A kako mi je ostalo nešto otpada od tih pločica, počeo sam raditi mozaike, prvo na vikendici, a kasnije, u '70-im godinama, i na kući. Počeo sam s mozaicima, ali da bih mogao sudjelovati na likovnim kolonijama, morao sam naučiti raditi i skice pa sam tako ponovno počeo i slikati – rekao nam je Jurak, koji je radni vijek proveo u Centroprometu.

josip_jurak_izlozba_slika_sveti_ilija_03112023_12.jpg

S osobitim ponosom prisjetio se sudjelovanja na likovnoj koloniji u Zagrebu.

- Prof. Ivan Doko, koji je ranije bio ravnatelj škole u Sv. Iliji, preselio se u Zagreb i radio u tadašnjem Pionirskom gradu, u kojem se održavala likovna kolonija na temu "Dijete u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti" pa me pozvao da se uključim. Sudjelovali su mnogi eminentni slikari i kipari te sam stekao nova znanja i iskustva – istaknuo je.

Član je Likovne udruge Varaždin od 1987. godine, a izložba u Sv. Iliji mu je, uz mnoge zajedničke, 18. samostalna izložba.

- Koristio sam razne tehnike, od tuša i olovke do ulja na platnu. Radio sam čak i na lesonitu, kako bih uštedio na materijalu – nasmijao se, iako ni izbor lesonita u njegovom stvaralaštvu ne iznenađuje.

josip_jurak_izlozba_slika_sveti_ilija_03112023_05.jpg

Naime, prelaskom s analognog na digitalni televizijski signal, sakupljao je stare televizore koje su ljudi bacali te ih iskoristio kao okvire za slike u svom ciklus "Dobro došli u digitalno doba". Ovaj vitalni 86-godišnjak pokazao je tako da i otpad, bilo da je riječ o keramičkim pločicama ili starim televizorima, može biti nadahnuće i sredstvo umjetničkog stvaralaštva.

josip_jurak_izlozba_slika_sveti_ilija_03112023_15.jpg

I kod motiva je do izražaja došla njegova svestranost. U mladosti se bavio atletikom, studirao je teologiju, diplomirao na Fakultetu organizacije i informatike, a svi ti razni interesi protežu se njegovim djelima.

- Najčešće sam slikao pejzaže, ali radio sam i portrete, od članova obitelji, svojih profesora, svećenika. Budući da sam studirao na Teološkom fakultetu, zaokupljale su me i religiozne i filozofske teme – pojasnio je.

josip_jurak_izlozba_slika_sveti_ilija_03112023_07.jpg

Došlo je to do izražaja i kada je 2008. godine na pročelju svoje kuće izradio mozaik "Susjedi – Ekumena", 2018. je uslijedio mozaik na bočnoj strani kuće "Veliki prasak", mozaik "Akteri križnog puta" je 2020. izradio na zidu u dvorištu, dok je ove godine, uoči Uskrsa, ispred kuće postavio skulpturu pisanice od 2,5 metra, ukrašenu pločicama, odnosno ornamentima.

>> JOSIP JURAK Što nakon pisanice od 2,5 metra? "Imam posla preko glave"

- Svoje sam slike odlučio pokazati ovdje, u novoj školi, jer sam tu rođen, 200 metara dalje, a i moji su radovi bili izloženi 1997. u staroj školi, uz 750. obljetnicu župe Sv. Ilije. Osim što i nekoliko mojih pejzaža prikazuje upravo crkvu i školu u Sv. Iliji, sve to povezuje izložbu i ovaj prostor – napomenuo je Jurak.

josip_jurak_izlozba_slika_sveti_ilija_03112023_18.jpg

A ne miruje ni u 87. godini.

- Uz petero djece i sedmero unučadi, imam i dva praunuka, a često mi kažu: "Deda, kad buš me naslikal", tako da imam još posla – zaključio je uz osmijeh.

Ova jedinstvena izložba, kako je na otvorenju kazala ravnateljica škole Anđelka Rihtarić, ispunjava cilj povezivanja škole i zajednice, a može se razgledati do 8. prosinca, utorkom i srijedom od 10 do 12 sati.

Više fotografija s otvorenja izložbe pogledajte u fotogaleriji: