Zgrada Sportskog centra u naselju Nova Ves Petrijanečka energetski obnovljena, pa će računi za grijanje biti manji

Varaždinske vijesti | 20.11.2019. u 17:33h | Objavljeno u Našim krajem

U naselju Nova Ves Petrijanečka u općini Petrijanec, završila je energetska obnova zgrade Sportskog centra u sklopu projekta „Energetske obnove zgrade Sportskog centra na adresi Rade Končara 10, Nova Ves Petrijanečka“ u koju je uloženo gotovo 650.000 kuna zbog čega će korisnici ove zgrade boraviti u puno boljim uvjetima.

Projekt je sufinanciran sredstvima općine Petrijanec te sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Završna konferencija ovog projekta održana je u petak, 8. studenog na adresi Ljudevita Gaja 1, Nova Ves Petrijanečka. Na završnoj konferenciji sudjelovali su: Općinski vijećnici, predstavnici Agencije za razvoj Varaždinske županije i Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, članovi Nogometnog kluba Nova Ves, članovi DVD-a Nova Ves, zaposlenici Jedinstvenog upravnog odjela Općine Petrijanec te ostali zainteresirani mještani.

Svrha (cilj) projekta je bio postići smanjenje godišnje potrošnje primarne energije od 78,08% u odnosu na godišnju potrošnju primarne energije prije provedbe mjera energetske obnove. Ulaganja će rezultirati značajnim uštedama i manjim računima za grijanje, pa će se tako godišnja potrebna toplinska energija za grijanje smanjiti za 63,03% te će se smanjiti emisija CO2 za 32,94% godišnje. Realizacija svih mjera rezultirala je prelaskom Sportskog centra Nova Ves iz energetskog razreda D u energetski razred B.

Navedeno se postiglo postavljanjem PVC stolarije RAL ugradnjom, izvedena je termo fasada ETICS sustavom, kosi krov je dodatno toplinski izoliran. Ugrađen je i novi visokoučinkoviti kotao na pelete, te nova grijaća tijela. Zamijenjena su dotrajala rasvjetna tijela sa novom LED tehnologijom. Uveden je i sustav daljinskog očitovanja potrošnje energije i vode i kontrolnih mjerila energenata i vode.

Mjerom energetske obnove podići će se i svijest korisnika zgrade kao i opće javnosti o učinkovitijem korištenju energije i prednostima povećanja energetske učinkovitosti te se predviđaju značajne uštede u potrošnji energenata za grijanje kao i smanjenju emisije CO2 što će direktno pridonijeti i zaštiti okoliša. Korisnici prostora boravit će u puno ugodnijem prostoru te će kvalitetnije obavljati sve svoje aktivnosti.

- Sav europski novac ili pak novac resornih Ministarstva, svaka kuna olakšanje je za proračun Općine Petrijanec pa će se ta sredstva moći uložiti u neke druge svrhe. Ove godine imamo odličan uspjeh sa prijavama na Europske fondove ali i na Ministarstva te sam kao načelnik zahvalan na svakom sufinanciranju koje nam je odobreno. Energetska obnova Sportskog centra u Novoj Vesi omogućiti će značajne uštede energije (vode, plina i električne energije), a samom obnovom povećavaju se uvjeti boravka u javnoj zgradi a cilj projekta je i ostvaren a to je uvođenje grijanja u zgradu. Napravljen je i energetski certifikat zgrade sportskog centra te je nakon provedene energetske obnove dobiven razred “A+” , dok je prije obnove energetski razred “D”. Već pripremamo nove projekte koje ćemo prijaviti na Energetsku obnovu ili na neke druge natječaje – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Na završnoj konferenciji bio je prisutan i potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar koji je najavio nove natječaje energetske obnove i kapitalnih pomoći Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.