Bogat program tradicijske svečanosti na 10. sajmu „Veseli Kneginec“ Foto: Općina G. Kneginec

Bogat program tradicijske svečanosti na 10. sajmu „Veseli Kneginec“

Varaždinske vijesti | 19.11.2019. u 15:31h | Objavljeno u Našim krajem

Subota, 16. studenog, bila je u znaku tradicije. Ove smo godine 10. puta zaredom proslavili jesenske tradicijske svečanosti, na tradicijskom sajmu, „Veseli Kneginec – tradicija u vinu, zanatima i običajima“.

Razmišljajući o tradiciji, čini se kako je o tradiciji sve rečeno, s obzirom na broj sajmova, društava, obrta, individualaca koji svojim radom tradiciju stavljaju u središte svojeg djelovanja. Tradicija prije svega su vrijednosti koje oblikuju obitelj, a kasnije i društvo. Iz nje se razvija kultura.

Program „Veselog Kneginca“ započelo je 16 ekipa koje su se natjecale u pripremanju gulaša u kotliću, koji je kasnije bio podijeljen svim posjetiteljima sajma, kao i pečene ribe koje su pripremali članovi ŠRD Ostriž iz Gornjeg Kneginca.

Raznolikost tradicije i ove su godine pokazali izlagači koji je čuvaju i njeguju, obogaćuju sve ono što im je ostavljeno u naslijeđe.

78098308_2498609506893611_8480234182298042368_o.jpg

Kulturni su program započeli mališani dječjeg vrtića Bubamara, koji su nam s neopisivim žarom pokazivali tradicijske plesne korake, interpretirali tradicijski govor i pjevali tradicijske pjesme.

Dječjim folklorom, koji obuhvaća folklorne igre i plesove, na djecu se prenosi tradicijska baština. Članovi KUD-a Knegingrad pokazali su ono što ih najviše veseli na probama, a to su dječje tradicijske igre i plesovi.

Svima dobro poznata, talentirana, mlada glazbenica, njegovateljica kajkavštine s istančanim osjetom za lirsku melodiju i umjetnički dotjeranu interpretaciju, Ana Novotni sa svojim mentorom, profesorom Josipom Levatićem, podsetila nas je ljepotu starinskih kućica, pjesmom „Črlena hiža“.

„U zdravom tijelu zdrav duh“ stara je narodna poslovica a sport i sportske aktivnosti predstavljaju opće ljudsko dobro i jedan su od najizrazitijih oblika čovjekove kreativnosti te humanosti. U sportsko-zabavnom dijelu programa, nastupile su „Žene u formi“, domaće rekreativke. Upravo su u prošlosti vrlo značajnu ulogu imale aktivnosti koje su bile dio ljudskog života, te su imale značajnu društvenu ulogu.

„Veseli Kneginec“ posjetio je i čovjek koji vrlo rado posjećuje fešte i veselice, Štef z biciklinom. Domaćeg veseljaka, „težaka“, prijatelja, utjelovio je naš sumještanin Darko Meštrić.

Na kraju pograma posjetitelji su mogli sudjelovati u ceremoniji krštenja mošta, koju su već tradicionalno pripremili članovi Udruge vinogradara i voćara „Varaždinbreg“.

Čitavo vrijeme trajanja Sajma za dobro raspoloženje brinuli su se članovi glazbenog sastava „Stari zajci“.

Pri spomenu tradicije naslućuju se osjećaji ponosa, poštovanja, pripadanja. Stoga je na nama da ju čuvamo i njegujemo. Tako će i ti osjećaji ostati i postati temelj društva, onakvog kakvog želimo.