PARLAMENTARNI IZBORI U Sabor idu Stričak, Jenkač, Habijan, Antolić Vupora, Štromar i Martinčević

| 6.7.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a na parlamentarnim izborima i fijasko SDP-a tj. Restart koalicije nije samo iznenađenje ovih izbora na nacionalnom nivou nego i u Varaždinskoj županiji. Iako je Restart koalicija pobijedila u 3. izbornoj jedinici, kad se zbroje glasovi svih gradova i općina Varaždinske županije HDZ je osvojio ukupno 19.356 glasova, što je za 1.355 više od SDP-ove koalicije, pa se u HDZ-ovom izbornom stožeru na Stančićevu trgu u nedjelju navečer s razlogom slavilo, a županijski predsjednik HDZ-a Anđelko Stričak slavodobitno je izjavio da je ovo najbolji rezultat HDZ-a u Varaždinskoj županiji od 2000. godine naovamo. 

Stričak će tako jedini, od dosadašnjih saborskih zastupnika Varaždinske županije, iz prethodna dva saziva Sabora, i dalje sjediti u saborskoj klupi, dok su ostalih novih petero zastupnika Varaždinske županije više-manje nova lica u parlamentu.

I dok je HDZ Varaždinske županije u dosadašnjem sazivu imao dvojicu zastupnika, u 10. sazivu Sabora imat će ih trojicu. Osim Stričaka u Sabor iz HDZ-a Varaždinske županije idu i Damir Habijan i Siniša Jenkač, kao još jedno iznenađenje ovih izbora na lokalnom nivou. Iako je na listi HDZ-a gradonačelnik Novog Marofa bio na posljednjem, 14. mjestu, zahvaljujući preferencijalnim glasovima Jenkač je uspio ući u Sabor i to kao zastupnik iz Varaždinske županije koji je na izborima dobio najviše preferencijalnih glasova, ukupno 5.275, što je za 50 više od Anđelka Stričaka, čije je ime zaokružilo 5.225 glasača.
Jenkačevi pristaše na županijskom nivou smatraju da je to korak bliže njegovoj pobjedi i na budućim unutarstranačkim izborima jer je gradonačelnik Novog Marofa već najavio da će se kandidirati za predsjednika županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Treći HDZ-ov zastupnik u 10. sazivu Hrvatskog sabora je Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i predsjednik gradske organizacije HDZ-a Varaždina. Habijan je osvojio 1.307 preferencijalnih glasova, od čega najviše u gradu Varaždinu, glavnom središtu županije, čiji su stanovnici u većini i dalje više skloni lijevoj opciji.

SDP Varaždinske županije u novom će sazivu Sabora imati samo jednog zastupnika jer se za ulazak u Sabor izborila samo županijska čelnica Barbara Antolić Vupora koja je dobila prilično mršavih 812 preferencijalnih glasova. Gledajući sve predstavnike Varaždinske županije u Saboru, to je najmanji broj preferencijalnih glasova. Čak je i njezin stranački kolega Miroslav Marković dobio dvostruko više preferencijalnih glasova (1.746), ali mu to nije pomoglo da uđe u Sabor jer je Restart lista u III. izbornoj jedinici osvojila šest mandata, dok su očekivali sedam ili osam mjesta u Saboru.

Više o rezultatima izbora u Varaždinskoj županiji možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti