U Županijskoj palači održana panel rasprava EU za mlade – prednosti i nedostaci Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači održana panel rasprava EU za mlade – prednosti i nedostaci

VV | 22.5.2019. u 12:14h | Objavljeno u Društvo

U Županijskoj palači Varaždinske županije Savjet mladih Varaždinske županije je ususret izborima za Europski parlament organizirao panel raspravu "EU za mlade – prednosti i nedostaci".

Nastavak je to aktivnosti koje Savjet mladih u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta provodi u sklopu projekta #ovajputglasam s ciljem osvješćivanja mladih o važnosti izbora za Europski parlament.

Raspravu je moderirao predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki, a panelisti su bili Natalija Martinčević, savjetnica župana Varaždinske županije, Hrvoje Selec, tajnik udruge Vanima, Nino Preložnjak, koordinator kandidature Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih i Petra Međimurec, stručnjakinja za europske fondove.

- Naš današnji zadatak nije da prisiljavamo mlade na izbore, već da kroz zajedničku, kvalitetnu i strukturiranu diskusiju razmotrimo sve argumente na temelju kojih će oni odlučiti hoće li izaći u nedjelju glasati – istaknuo je tom prilikom Lukavečki.

Panel rasprava bila je namijenjena učenicima srednjih škola, studentima i svim zainteresiranim građanima koji su se okupili u velikom broju, a njezin primarni cilj je bio razmotriti sve prednosti i nedostatke koje Europska unija nudi mladim ljudima u Hrvatskoj.

Sudionici rasprave složili su se kako Europska unija pruža mnogo mogućnosti mladim ljudima te su istaknuli kako Hrvatska treba raditi na tome da iskoristi prednosti koje su na raspolaganju. Pritom je  savjetnica župana Natalija Martinčević istaknula pozitivan primjer naše županije koja je dvije godine zaredom proglašena najuspješnijom županijom po povlačenju sredstava iz Europskih fondova prema javno dostupnim podacima Ministarstva financija. U posljednje dvije godine Varaždinska županija pokrenula je preko 122 projekta vrijednih preko 740 milijuna kuna.  

- Iznimno je važno tko će nas i na koji način predstavljati u Europskoj uniji jer se danas preko 80 % svih zakonskih okvira donosi u Europskom parlamentu . Kao što sam već i napominjala, ovo je razdoblje važno za Hrvatsku. Prva je činjenica da će hrvatski europarlamentarci po prvi puta moći ravnopravno sudjelovati u kreiranju nove lisnice, novog proračunskog razdoblja i važno je da se izbore . Druga je da će Hrvatska predsjedavati Europskom unijom i moramo se snažno postaviti i jako jer smo u ovom trenutku drugi najlošiji u Europi, druga iza nas je samo Bugarska što znači da se mi ne približavamo već se i udaljavamo. Zato je važno da se tijekom našeg predsjedavanja otvore nama važne teme da se o njima raspravlja i zato je važno tko će nas predstavljati. – naglasila je Martinčević .

Također, na panel raspravi kao posebna tema otvoreno je pitanje pretjerane birokratizacije. Europska unija je relativno visoko birokratizirana, činjenica je i da smo mi kao država i to uspjeli dodatno zakomplicirati. No i sve to je daleko bolje jer Europska unija odlučuje prema vrijednostima i kvaliteti projekta, dok se u Republici Hrvatskoj odlučuje još uvijek po političkim preferencijama.