Martina Jerbić-Cecelja prva ginekologinja u Hrvatskoj koja se školuje za seksualnog savjetnika

| 6.11.2017. u 13:02h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Razgovor o seksualnosti i seksualnim problemima u nas još uvijek predstavlja „tabu temu“, ali to ne znači da ljudi ne izražavaju svoju seksualnost. Možda o njoj ne govore, ne komuniciraju s partnerima, ne promišljaju u onolikoj mjeri koliko bi to trebalo….jer seksualni poriv i nagon očarava ljude svih profesija, od antičkih vremena pa sve do danas, ukazuje Martina Jerbić-Cecelja, dr.med.spec.ginekologije i opstetricije te seksualni savjetnik u edukaciji.

Seksualnost je, kako upozorava, bitan faktor življenja svakog pojedinca i para.

- Seksualnost je tema mnogih književnih i umjetničkih radova. U njoj se isprepleću religije, filozofija, pravni aspekti te moralne vrijednosti, bitna je za pojedinca i parove, a prou- čavanjem seksualnosti stje- čemo točne podatke i činjenice koje nam mogu pomoći u sprečavanju i rješavanju seksualnih problema, naglašava Jerbić-Cecelja, prva ginekologinja u Hrvatskoj koja je krenula u doškolovanje za seksualnog savjetnika. Seksualnim odnosima u nas se uglavnom bave psiholozi i psihijatri, tako da su organizatori simpozija s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Seksualno zdravlje u 21.stoljeću“, koji će se održati 25. studenog u Karlovcu, upravo njihove strukovne udruge - Hrvatsko društvo za seksualnu terapiju, Hrvatsko psihijatrijsko društvo te Hrvatsko psihološko društvo.

- Kao specijalista ginekologije i opstetricije s 25-godišnjem radnim iskustvom nebrojeno puta sam se susrela i pitanjima vezanim uz seksualnost i seksualne odnose, pa se ukazala potreba za dodatnom edukacijom iz toga područja o kojem se nerado govori, usprkos njegovoj važnosti. Naime, prva asocijacija mnogih obično je neprimjerena jer se seks smatra tabu temom, neštoo čemu pričamo samo površno i često u šaljivom stilu, ne znajući da se mnogi parovi - bilo heteroseksualne ili homoseksualne orijentacije - oko toga vrlo često muče, pa čak i sukobljavaju te razilaze...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u