Ivanec dostojanstveno obilježio Dan sjećanja na Vukovar Foto: Grad Ivanec

Ivanec dostojanstveno obilježio Dan sjećanja na Vukovar

Varaždinske vijesti | 19.11.2019. u 14:24h | Objavljeno u Društvo

U nedjelju, 17. studenog, širom grada Ivanca obilježen je Dan sjećanja na Vukovar.

Nakon što je na mjesnom groblju u Kamenici odana počast poginulim vukovarskim braniteljima s područja Ivanca i Lepoglave, središnje komemorativne svečanosti nastavljene su u Ivancu, gdje je župnik vlč. Kristijan Stojko u župnoj crkvi predvodio misu zadušnicu za sve vukovarske žrtve kao i za sve ostale žrtve pale u Domovinskom ratu.

Nakon mise svi su okupljeni vjernici, članovi obitelji poginulih, brojni predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom M. Batinićem, pojedini gradski i županijski vijećnici te brojni građani u koloni sjećanja od crkve krenuli prema spomeniku, paleći usput lampaše za pokoj duša žrtava Vukovara i svih drugih koji su pali u obrani za domovinu.

Molitvu kod spomenika predvodio je vlč. K. Stojko.

I tijekom cijele večeri do spomenika su dolazili građani, palili lampaše, u tišini se sjećali Vukovara i odavali počast ovome gradu heroju koji je postao simbol ne samo ogromnih ljudskih žrtava i materijalnih razaranja, već i metafora otpora agresoru i borbe za slobodu te najveći simbol Domovinskog rata.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Ivanca, a proveli su je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rataOgranak Ivanec, HVIDR-a  i Grad Ivanec u suradnji sa župom Ivanec i Policijskom postajom te uz potporu Ivkoma d.d.

Dan sjećanja obilježen je i u Margečanu, gdje su djeca i mještani molitvom kod spomenika žrtvama rata i paljenjem lampaša u centru naselja i oko vodenice, također odali počast Vukovaru.

U aktivnosti su se uključile sve mjesne udruge – Udruga građana Margareta, DVD, Udruga umirovljenika, Lovačko društvo Šumski zec i NK Mladost.

Svijeće za Vukovar zapalila je i predsjednica Gradskog vijeća Ivanec Ksenija Sedlar Đunđek.

sjecanje_na_vukovar7-171119.jpg

sjecanje_na_vukovar4-171119.jpg

sjecanje_na_vukovar1-171119.jpg

20191117_161626.jpg

20191117_161322.jpg