FOTO/VIDEO Malo razonode uz glazbu učenika Glazbene škole u kojoj je sada neobično tiho Foto: Glazbena škola Varaždin

FOTO/VIDEO Malo razonode uz glazbu učenika Glazbene škole u kojoj je sada neobično tiho

VV | 10.4.2020. u 20:08h | Objavljeno u Društvo

Trenutak kada su se zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj i svijetu zatvorile sve odgojno–obrazovne ustanove, stavio je pred nastavnike i učenike jedan novi izazov. Bila je to situacija s kojom se nitko od njih nije još susreo te su se morali brzo prilagoditi novim uvjetima.

Iako online nastava nije novina u srednjoškolskim obrazovnim institucijama, ipak je potpuno oslanjanje na informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u provedbi nastave na daljinu svojevrstan izazov prvenstveno za učenike i profesore, ali i za roditelje.
- Svakodnevno me iznenadi zastrašujuća tišina koja se ne pamti ni pod ljetnim praznicima - priznao je ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić.

Upravo tu tišinu sada jedino upotpunjuju zvukovi investicijskih radova koji „odjekuju“ hodnicima i učionicama Glazbene škole u Varaždinu. Kao i svi ostali građani, tako su se i u varaždinskoj Glazbenoj školi svi pripremali na mogućnost zatvaranja škole te organizacije rada na daljinu.

- Nastava se kod nas odvija, na rekli bismo malo drugačiji način, nego u ostalim školama, ali su naši nastavnici i učenici dokazali kako je organizacija individualne nastave, komorne nastave, solfeggia, pa čak i zbora moguća, mogli bismo reći i veoma uspješna. Zbog ove situacije morali smo odgoditi mnoge projekte koje smo planirali realizirati ovo proljeće, 5. međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, mnoge koncerte i gostovanja, kao i dolazak članova zbora iz Konzervatorija glazbe i baleta Edgar Varese iz francuskog grada Macona. Ipak, ova nam je situacija možda omogućila da razmislimo i o nekim novim idejama kao i da se neke postojeće stvari postave na svoje mjesto - rekao je Matačić.
Glazbeni duh koji je oduvijek prisutan u Varaždinu i Varaždinskoj županiji trenutno je sveden na online izvore. Iako su učenici zamijenili školske klupe sigurnošću svojih domova, to ne znači da nisu i dalje marljivi.

- Uz redovnu online nastavu, nisu zaboravili i na svoje instrumente koje svakodnevno vježbaju. S obzirom na to da trenutno mogu imati koncerte i produkcije samo u krugovima najbližih, redovito šalju snimke svojim profesorima, a neke od njih možete pronaći na društvenim mrežama kao i službenoj stranici škole. Vjerujemo kako nam svima u ovim trenucima nedostaje malo razonode uz glazbu, a iz Glazbene škole u Varaždinu nam poručuju da nam uskoro pripremaju i jedno malo glazbeno iznenađenje. Do tada pratite ih na Facebook, YouTube i Instagram stranici Glazbene škole u Varaždinu i uživajte u glazbi - poručio je ravnatelj. 

Poslušajte kako zvuče Adam i Jan Rendić. 

Video sadržaj