Znanost i inteligencija u "Dječjem svijetu": istraživanje nije posao, već igra! Foto: Dječji vrtić Dječji svijet Varaždin

Znanost i inteligencija u "Dječjem svijetu": istraživanje nije posao, već igra!

VV | 7.5.2024. u 20:27h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom Dječjem vrtiću "Dječji svijet“ održale su se radionice za obitelji djece, s naglaskom na aktivnosti povodom Festivala znanosti koji se svake godine u vrtiću redovito obilježava.

IMG_20240423_175622.jpg

S obzirom da je središnja tema ovogodišnjeg Festivala znanosti bila Inteligencija, djeci i njihovim obiteljima ponuđene su aktivnosti koje služe razvoju jezičke, logičko-matematičke, prostorne i tjelesno-kinestetičke inteligencije (Gardner, 1983). Dječji svijet kao Europska točka izvrsnosti, te kao vrtić koji već 20 godina radi s potencijalno darovitom i darovitom djecom, redovito planira aktivnosti koje potiču dječju znatiželju, želju za istraživanjem, te potragu za znanjem i razvojem vještina.

20240423_174120.jpg

Tijekom dva dana, djeca, roditelji i drugi članovi obitelji, provodili su vrijeme u pomno osmišljenim aktivnostima aktivno razvijajući određene tipove inteligencije, a sve kroz kvalitetno druženje, igru i zadovoljstvo. Bavljenje znanošću bi trebalo predstavljati užitak za novim spoznajama, zadovoljstvo naučenim i ponos zbog postignuća.

PXL_20240423_163221757.jpg

- Kada je znanost predstavljena i interpretirana kroz pozitivnu prizmu, istraživanje nije posao, već je igra i zadovoljstvo. Utjecaj pozitivnog pristupa u funkciji znanosti ima važan učinak na mlade umove i buduće znanstvenike koji se odgajaju od malih nogu u dječjim vrtićima. Za prve susrete sa znanošću su važni prvi utisci koje će dijete nositi sa sobom u život. Zbog toga je "Dječji svijet" razvio tradiciju njegovanja prirodnog istraživačkog poriva svakog djeteta - ističu u vrtiću "Dječji svijet".