VARAŽDINSKE TOPLICE Učenici topličke škole obilježili Dane medijske pismenosti Foto: OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice/Martina Kos–Grabar

VARAŽDINSKE TOPLICE Učenici topličke škole obilježili Dane medijske pismenosti

VV | 8.5.2024. u 15:15h | Objavljeno u Društvo

U OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice obilježeni su Dani medijske pismenosti, projekt Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koji se u suradnju s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi svake godine u proljeće, od 2018. godine.

Do sada je u sklopu Dana medijske pismenosti održano ukupno više od 1830 događanja s više od 100 tisuća sudionika, a prošlogodišnji su bili . po mnogočemu bili rekordni. U 7. Danima medijske pismenosti učenici topličke škole sudjelovali su s temom "Dezinformacije na internetu i klikolovke".

vdfaf.jpg

- Učenici su u sklopu dodatne nastave Informatike proveli radionice i istraživački rad na navedenu temu, a kao rezultat učeničkih istraživanja nastao je kreativan plakat s korisnim savjetima. Neki učenici okušali su se u izradi klikolovki pomoću računalnih programa namijenjenim crtanju - istaknuli su u OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice.

Inače, prošle godine u sklopu eTwinning projekta proveden je jednogodišnji međunarodni projekt Click smart with dart (Pametno klikni strelicom) u kojem su sudjelovale škole iz Turske, Rumunjske, Tunisa, Italije i Hrvatske. Autorice projekta su učiteljice Belščak Jasminka i Martina Kos–Grabar, a sam projekt je bio direktno povezan s istraživanjem o dezinformacijama na internetu i klikolovkama. Učenici koji su ove godine sudjelovali u obilježavanju Dana medijske pismenosti tako su imali prilike usporediti projektne aktivnosti koje su odrađene u sklopu navedenog eTwinning projekta sa svojim istraživačkim zadacima.

gdafdew.jpg

- Svojim istraživanjima i spoznajama učenici su nadogradili postojeće znanje o opasnostima interneta, a samim time podigli su svijest o pitanju etike i sigurnosti u virtualnom svijetu - istaknula je Martina Kos-Grabar, koja je učenike vodila kroz ovaj projekt.

Untitled.jpg

gewrerqr.jpg