UPALITE SVIJETLA Od 1. studenoga obavezno paljenja svjetala na vozilima Foto: VV arhiva / ilustracija

UPALITE SVIJETLA Od 1. studenoga obavezno paljenja svjetala na vozilima

Varaždinske vijesti | 31.10.2020. u 08:33h | Objavljeno u Aktualno

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz kolovoza 2019. godine, fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, konkretno od 1. studenoga do 31. ožujka.

To sada znači da se obveza paljenja dnevnih svjetala više ne poklapa s prelaskom na zimsko računanje vremena, već traje od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. godine.

Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Ako se vozač ne pridržava tih odredbi, prijeti mu novčana kazna od 300 kuna.

- Bez obzira na zakonske propise, apeliramo na sve vozače da osiguraju vidljivost svojih vozila na cesti, pogotovo u vremenskim uvjetima smanjene vidljivosti - napominju iz policije.

- Također i vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna. Stoga, dragi vozači motornih vozila, oprez uvijek i svugdje! Neka vam svjetla uvijek budu upaljena radi bolje vidljivosti, a obavezno od nedjelje, 1. studenog do 31. ožujka - poručili su iz varaždinske policije.