U Lupinovoj skulpturi Duh Europe odjek slavnog da Vincijevog crteža, kritika puna pohvala Foto: Ilustracija

U Lupinovoj skulpturi Duh Europe odjek slavnog da Vincijevog crteža, kritika puna pohvala

Igor Čolaković | 8.8.2019. u 15:55h | Objavljeno u Društvo

Skulpture Stephana Lupina, umjetnički radovi kojima ovaj umjetnik promišlja aktualni trenutak Europe, oduševljavaju kritiku, koja ističe kako je Lupinizam ovim recentnim radovima dosegao sasvim novu razinu umjetničke kvalitete.
Brendan McMahon, gostujući profesor na Oxfordu tako primjerice, o njegovoj skulpturi Spirit of Europe (Duh Europe) piše kako to „jednostavno ali moćno djelo“ komentira situaciju u Europskoj uniji 2019. godine - jedna od ptica sa slomljenim krilom je Ujedinjeno Kraljevstvo, te ističe kako se u njenoj simetriji ogleda duh slavnog crteža Leonarda da Vincija - Vetruvijev čovjek.
Ovaj profesor s Oxforda oduševljen je i drugom Lupinovom skulpturom Mordred Redux, kojom je Lupino problematizirao Mordreda, jednog od vitezova Okruglog stola, iz legende o kralju Arturu, koji će ostati upamćen kao zloglasni izdajnik.
- Fenomenalno, mračno, slutnja prigušena oklopom koji je srašten s kožom, punom ožiljaka iz bitaka, a još je prkosan i snažan. Raspelo je potez genija - napisao je u kritici ovoga Lupinovog rada profesor McMahon.

Označeno u