Premijera predstave "Tramvaj zvan žudnja" u petak u HNK Varaždin Foto: HNK Varaždin

Premijera predstave "Tramvaj zvan žudnja" u petak u HNK Varaždin

VV | 6.5.2019. u 14:52h | Objavljeno u Društvo

U petak, 10. svibnja na Velikoj sceni HNK u Varaždinu održat će se premijera predstave "Tramvaj zvan žudnja" Tennessee Williamsa u režiji Valentine Turcu.
U predstavi igraju: Hana Hegedušić (Blanche DuBois), Ivica Pucar (Stanley Kowalski), Dora Fišter (Stella, njegova žena), Ivan Glowatzky (Harold Mitchell, zvan Mitch), Bernard Tomić (Steve Hubbel), Katarina Arbanas (Eunice, njegova žena), Nikša Eldan (Mladić), Filip Eldan (Smrt).
Radi se zacijelo o jednom od najinteresantnijih dramskih naslova 20. stoljeća, a još veću popularnost ovaj je naslov stekao istoimenim filmom. Bez obzira na sve veću vremensku udaljenost, ova drama nam u današnjem svijetu postaje sve bližom, ne toliko iz eksplicitno – socijalnih problema, koliko po specifičnim mehanizmima ljudskih nada i ljudskih bjegova.
Specifično društveno okruženje u kojem se drama odvija, silnice ljudskih nadanja i stremljenja da se izvuku iz onoga u čemu se trenutno nalaze, bjegovi i traženja izlaza, utapanje u vlastitim iluzijama i stvarna nemogućnost da se pobjegne igdje osim u vlastiti maštu – sve to je ono o čemu ova drama i dalje ostaje u vrhuncima moderne svjetske literature. Specifičnost Williamsova dramskog pisma jest u tome da se priča o unutrašnjem egzilu ne priča samo radnjom, već se događaji dramske napetosti uspostavljaju specifičnom atmosferom i posebnim diskursom. Iz svega toga je razvidno kako je upravo ovaj naslov interesantnim za neprestano ponovno scensko iščitavanje.
Valentina Turcu – autorica jedinstvenog kazališnog rukopisa, svojim osebujnim stilom odplesala je, koreografirala, režirala i ko-kreirala preko 130 kazališnih produkcija. Unutar bogate međunarodne karijere ostvarila je 42 dramske predstave kao koreograf i asistent redatelja, što je njenu strast i radoznalost prema dramskom kazalištu neprestano provociralo i činilo kreativnom.
Proteklih godina Valentina Turcu surađivala je i s nekoliko značajnih europskih baletnih kazališta, u Hrvatskoj s nacionalnim Baletom u Zagrebu i Splitu, Dubrovačkim ljetnim igrama te ljubljanskim glazbenim festivalom. Za Društvo baletnih umjetnika Slovenije rad Valentine Turcu predstavlja nov pomak u kvaliteti i izrazu suvremenoga klasičnog baleta, stoga je 2018. i dobila najveće slovensko priznanje za umjetnička dostignuća Prešernovu nagradu. Iste je godine bila nominirana za najveću japansku nagradu Kyoto koju Fondacija Inamori dodjeljuje za globalna dostignuća na području tehnologije, znanosti, umjetnosti i filozofije.
Praizvedba baleta prema provokativnoj noveli Thomasa Manna Smrt u Veneciji, prvo je njezino gostovanje kao koreografkinje, redateljice, autorice libreta i glazbene koncepcije u Baletu zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta, a predstava je oduševila publiku i kritiku te je proglašena za jednu od najboljih u Europi 2018.
Tramvaj zvan žudnja – Teneessee Williamsa – prvijenac je autorice na dramskoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.
Reprize su na rasporedu 13. i 27. svibnja u 19.30 sati. Ulaznice su u prodaji na blagajni Kazališta. Radno vrijeme blagajne: ponedjeljak - petak od 10-12 i od 18-19,30. Subotom od 10-12 sati. Kontakt: 042 200 250; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.