Hvalevrijedna tradicija: Održana završna priredba 38. Drage domače rieči Foto: Gradska knjižnica Ivanec

Hvalevrijedna tradicija: Održana završna priredba 38. Drage domače rieči

Varaždinske vijesti | 14.11.2018. u 19:17h | Objavljeno u Društvo

U punoj dvorani Kinodvorane u Ivancu sakupili su se brojni veliki i mali pjesnici na završnoj manifestaciji 38. Drage domače rieči, književnog natječaja u organizaciji ivanečke Gradske knjižnice i čitaonice "Gustav Krklec".

- Ova manifestacija obilježava se i kao kruna događanja u Mjesecu hrvatske knjige. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige jest baština i ako kažemo da je baština naš autentični trag i vremenu, onda smo ga svi mi, ovdje i sada, otisnuli - ističu iz Gradske knjižnice.

Na natječaj se javilo 128 autora s 243 rada, 15 škola iz pet županija. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Mirjana Posavec, prof. Ružica Žunar i glavna urednica Zbornika Vesna Matišić odabralo je za objavu 76 najboljih radova.

Prvu nagradu u kategoriji odraslih autora osvojila je Ljubica Plantić iz Zamlače, drugu nagradu osvojio je Tugomir Orak iz Varaždina, dok su podijeljene su i dvije treće nagrade i to Darku Foderu iz Ivanca i Tiboru Martanu iz Novog Marofa. U kategoriji dječjih autora prvu je nagradu osvojila Ema Posavec Kovač iz PŠ Tina Ujevića iz Salinovca, drugu nagradu osvojio je Luka Kolenko iz OŠ Gustava Krkleca iz Maruševca, a podijeljene su dvije treće nagrade, i to Mihaeli Galić iz OŠ Ivana Rrangera iz Kamenice i Hani Husnjak iz OŠ grofa Janka Draškovića iz Klenovnika.

U ime gradonačelnika Grada Ivanca okupljenima se obratila pročelnica za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu Marina Držaić, koja je i dodijelila nagrade. Program završne manifestacije svojim je anđeoskim glasom uljepšala Emilija Galović otpjevavši poznatu pjesmu "Oko jedne hiže" i "Dugo te nije bilo" Arsena Dedića. Učenici OŠ Ivana Rangera iz Kamenice izveli su dva skeča pod naslovom Hawai i Upoznavanje djevojke na zagorski način.

Kako ističe Marina Grudenić, ravnateljica ivanečke Gradske knjižnice, od 1990. godine, od kada izlazi i istoimeni Zbornik, na natječaj se javilo više od 2.500 autora s više od 2.600 radova, a u zborniku je objavljeno 1.545 radova. Ove impresivne brojke govore kako je ova manifestacija prerasla u pravu reviju kvalitetnog rada i stvaralaštva Varaždinske županije, ali i šire, a malo se koja knjižnica može pohvaliti kontinuitetom jedne manifestacije kao što je "Draga domača rieč".

- Izuzetno smo ponosni na dugogodišnji, neprekinuti niz ove značajne manifestacije koju iz godine u godinu podupire kao glavni pokrovitelj Grad Ivanec koji je osigurao i nagrade za nagrađene autore. Zahvaljujemo i Varaždinskoj županiji na financijskoj potpori i prepoznavanju važnosti naše manifestacije i za našu županiju. Također, zahvaljujemo i Grafičkom studiju Mimi na strpljenju i grafičkoj pripremi i tisku. Veliko hvala našim volonterkama: Lauri Tkalčec, Romini Mesec, Petri Polančec, Tihani Belčić i Petri Šobak za pomoć u organizaciji i provedbi manifestacije. Petra Šobak ustupila nam je i svoje fotografije koji krase Zbornik. Hvala i našim medijskim pokroviteljima: Ivanečke novine, Varaždinske vijesti i Sjeverni FM - napomenuli su organizatori.

draga_domaca_riec_2018_2.jpg

draga_domaca_riec_2018_3.jpg