Na "KAJkavskom vikendu v Marofu" posjetitelji čuli i obradu pjesme Nicka Cavea na kajkavskom

IHR/Varaždinske vijesti | 19.1.2019. u 11:22h | Objavljeno u Društvo

Pučko otvoreno učilište Novi Marof treću godinu za redom organizira „KAJkavski vikend v Marofu“ s namjerom njegovanja i očuvanja kajkavskog izričaja na području grada Novog Marofa i okolice.

Program je počeo jučer otvorenjem izložbe PULS-a "Moslavački štrk“ pod nazivom "Dal se zmisliš starih cajti“ u holu Kulturnog centra "Ivan Rabuzin“ Novi Marof, a potom je u velikoj dvorani održan koncert kajkavskih popevki na kojem su nastupili Rajko Suhodolčan, Žiga, Matija Martinčević, Željko Dvorski, Dora Vuraić, Marta Strmečki, Zvonimir Gažić, Juraj Galina, TNT Najbolje godine te gost iznenađenja – Tomislav Pletenac, profesor na Filozofskom fakultet u Zagrebu, koji je obradio pjesme Nicka Cavea na kajkavskom.

- Uz izložbu, prošle smo godine prvi put imali koncert kajkavskih popevki za koji se tražila karta više. Ove godine smo to ponovili i tjedan dana prije koncerta nije bilo više niti jedne ulaznice za prodati. Publika željno iščekuje taj naš kaj - rekla je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek.

kajkavski_vikend_v_marofu_petak_1.JPG

Na prvom od tri dana manifestacije bio je i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.
- Moramo njegovati kajkavski izričaj i u slikarstvu, i u pjesmi, i u pisanju. Kajkavski jezik je jedan od najstarijih, recimo to tako, unificiranih jezika jer je najstariji rječnik u Hrvata upravo kajkavski. Šteta je da se polako zaboravljaju ti starinski, arhaični izrazi i upravo su ovo prilike da ih se prisjetimo. Kajkavaca u Hrvatskoj ima najviše, a možda smo najmanje zastupljeni. Ovo je prilika da se malo osvrnemo i na to - rekao je Jenkač.

Današnji program počinje u 15 sati predstavljanjem udruga koje njeguju tradicijske običaje uz pečenje starinskih, zaboravljenih kolača. Nakon toga, od 17 bit će retrospektiva marofskog kajkavskog književnika Josipa Kropeka pod nazivom "V kajkavskom trnacu“, a za 19 sati najavljena je kazališna predstava na kajkavskom „Advokatova žena“ u izvedbi Dramske udruge "Kaj“ iz Zaboka.
"KAJkavski vikend v Marofu“ završava sutra Dječjim kajkavskim danom s kajkavskim recitalom "Pahulice tancaju“ koji počinje u 16 sati.

kajkavski_vikend_v_marofu_petak_3.JPG