S riječi na djela

| 22.8.2022. u 21:27h | Objavljeno u Iz moga kuta

Je li se naša Vlada dobro snašla u slučaju četvorice pilota, koje Srbija po zapovjednoj odgovornosti tereti za ratni zločin u Bosni i Hercegovini tijekom Oluje, među kojima je i Danijel Borović?

Podsjetimo, nakon što se u svibnju doznalo za srbijanske optužnice zbog smrti 13 civila i 24 ranjenih u zračnom napadu u izbjegličkoj koloni u BiH, predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da Hrvatska podržava procesuiranje ratnih zločina, neovisno o tome na kojoj strani su počinjeni, ali da se u ovom slučaju radi o “provokaciji”.

- Zakon, kojim je Srbija uspostavila kvazinadležnost za države na području bivše SFRJ, za nas je neprihvatljiv. Sve zamolnice Vlada će odbiti, rekao je Plenković, napominjući da su “obavili razgovore s pilotima i što se tiče njih i nas, stvari su jasne”.

Da Hrvatska ne prihvaća srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji ukazao je i Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu uprave i pravosuđa, koje nije zaprimilo zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć.

- Ako nekog optužujete, logično je da državljanin te zemlje bude ispitan. Ovdje nitko nije ispitan i ne znamo na koji način je Srbija provodila istražne radnje u susjednoj BiH, rekao je Salapić, dodavši da Hrvatska od 2019. godine nema suradnju s istražnim tijelima Srbije, niti s Ministarstvom pravde!?

Da suradnje srbijanskih i hrvatskih tijela uistinu nema barem u slučaju optuženih pilota, opet se vidjelo ovih dana kada je Apelacijski sud u Beogradu, odbivši žalbe branitelja pilota, potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu, kojim je potvrđena optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine na koju su se isto žalili naši časnici putem branitelja po službenoj dužnosti.

Ministarstvo pravosuđa i uprave sada (opet) ukazuje da nije zaprimilo službenu informaciju o potvrđivanju optužnica, kao što nije ni o njihovom podizanju ili pokretanju kaznenih postupaka, odnosno nisu primili zahtjev za pravnu pomoć, tako da okrivljeni nisu ispitivani niti u jednoj fazi kaznenoga postupka, čime su “evidentno narušena njihova prava koja im kao okrivljenicima jamči Europska konvencija”.

Međutim, ako suradnje nema niti je treba biti, onda svakako treba pomoć optuženima. Stoga dobro zvuči da će “Vlada RH iskoristit sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata”. Ali, kao što je i rekao Borović za Varaždinske vijesti, “deklarativna podrška nimalo neće niti može pomoći jer za ono što slijedi trebat će nešto puno konkretnije i ozbiljnije”.

Krajnje je vrijeme za konkretne poteze barem u slučaju pilota, kad smo već propustili otvoriti pitanje (zapovjedne) odgovornosti za sve zločine počinjene diljem Hrvatske, ali i u srbijanskim zatvorima, a pitanje ratne odštete nikad nismo ni pošteno stavili na dnevni red.

Označeno u