Čemu strah Foto: VV arhiva / ilustracija

Čemu strah

| 20.5.2024. u 21:31h | Objavljeno u Iz moga kuta

Uspjela se dogovoriti saborska većina između dva glavna saveznika, HDZ-a i DP-a, unatoč oštroj pa i glupoj retorici tijekom izborne kampanje. Otvorenim priznanjem da se svjesno lagalo biračkom tijelu i nevjerojatnom lakoćom zaborava ipak se prešlo preko niza izjava tipa “nećemo nikada” s onim drugima jer su oni drugi veliko zlo i tome slično.

Ustrojem novog saziva Sabora nestala je bojazan da nam slijede još jedni, ponovljeni izbori, koji ne bi donijeli neki osjetno drukčiji rezultat, a sada se pojavila drugo pitanje, zebnja pa i strah: što će donijeti nova, desnija Vlada?

Često se tako u nas pa i vani upozorava na “opasne nasrtaje predstavnika Domovinskog pokreta na tjednik Novosti”, kao da je propitivanje smisla i načina javnog financiranja medija teški zločin ili najava progona novinara, a ne nešto što bi trebalo biti normalno pa makar njegov osnivač bila stranka nacionalne manjine.

Još više, međutim, čudi propitivanje smisla otvaranja muzeja žrtava komunističkog režima. Naime, ako bi se gledali spomenici iz druge polovice XX. stoljeća, moglo bi se zaključiti da je postojao samo teror i samovlašće desnog totalitarizma, a onda su potekli med i mlijeko jer o lijevom gušenju sloboda i zlodjelima nema ni spomena, osim pokoje spomen-ploče, a kod najvećeg simbola stradavanja od nadolazećeg komunizma, onog na polju kod Bleiburga, austrijske se vlasti svim silama trude da se više nikada baš nitko ne okuplja!?

Umjesto ovih i sličnih neopravdanih strahova, opravdana je bojazan što će se može očekivati od ministarstava, koja su pripala DP-u, i to toliko zbog programa, koliko zbog ljudi koji bi ih trebali provesti.

Naime, iako bi se u Domovinskom pokret mogli naći i pozvaniji za visoku dužnost, ministri su na kraju postale osobe koje svojim istupima i životopisom, blago rečeno, baš ne daju nadu, iako vode bitne resore.

Novi ministar gospodarstva je odvjetnik Ante Šušnjar, koji do sada nije imao nikakvu političku dužnost, izuzev u stranci, a na čelu Ministarstva demografije i useljeništva došao je bivši gradonačelnik Trilja i vjeroučitelj Ivan Šipić, dok je ministar poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Josip Dabro, magistar je kineziologije koji je dugogodišnji amaterski i profesionalni sportaš u kickboxingu!

Nade ipak ima. Budu li zahtjevi DP-a uistinu pretjerani, velika koalicija možda ne bi bila nerealna opcija, nakon što se provjetri središnjica na Iblerovom trgu, veli varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, koji je kritičan i prema situaciji da su prevagu kod sastavljanja saborske većine opet donijeli zastupnici manjina, koji zapravo ne bi trebali odlučivati o parlamentarnoj većini te bi takva politička praksa morala biti (i) kod nas, iako nije i za ozakonjivanje toga...