Adventski iskorak

| 2.1.2024. u 20:34h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iako je još daleko od Krapinsko-zagorske županije, koja je perjanica domaćeg kontinentalnog turizma zahvaljujući ulaganjima u toplice i lječilišni turizam, Varaždinska županija prešla je prvi put u povijesti šesteroznamenkasti broj dolazaka turista upravo u godini koja je iza nas.

Porastu turističkog prometa, uz već poznatu dobru ponudu i događanja, doprinos daju i ona na samom kraju godine, i to uz osjetni rast od 35 posto! Dočeci nove godine na ulicama i trgovima, koji su u mnogim sredinama bili masovni zbog temperatura koje su bile kao i na obali, zacijelo su bili vrhunac događanja započetih početkom prosinca.

No, dočeci i nisu bili glavni generator ponude, već adventski sajmovi, pri čemu je Advent u Varaždinu, koji je krenuo prvi u Varaždinskoj županiji, na putu da bude novi Špancirfest.

Varaždin krajem godine nije imao nikad više gostiju, osobito Slovenaca pa je prosinac bio pun, naročito vikendima. Parking se teško nalazio pa su se javila razmišljanja o još jednoj podzemnoj garaži. Premda ima onih kojima se ne sviđa veći broj gostiju, prije svega dijelu žitelja varaždinske povijesne jezgre, ipak se time jača turizam, koji na kontinentu ni izdaleka nema (pre)veliki značaj kao uz jadransku obalu.

Potencijala ima, a želi li se iskoristiti, trebalo bi nastaviti ulagati u turističku ponudu i na kraju godine jer ima za to još prostora, koji vrlo lako mogu popuniti drugi, koji ne zaziru od prihoda od turizma.

Advent u Varaždinu ima ove zime solidan broj sajamskih kućica u odnosu na svoju veličinu. Međutim, prostora za napredak ima, pogotovo s ponudom koja bi se razlikovala od drugih. U Koprivnici, primjerice, svoj adventski sajam razvijaju kao da se održava u srednjem vijeku.

Ne bi li tako nešto moglo biti barem uz varaždinski Stari grad, koji je potpuno zaboravljen zimi pa se posjetitelji čude kada prođu osvijetljenu kulu jer ih nakon nje ne dočeka baš ništa, budući da je klizalište vraćeno na Kapucinski trg jer su neki digli glas zbog uništene trave!? A, istovremeno, Zagrepčani se kližu po Zrinjevcu!

Nema više ni gradskog vatrometa, ali zato postoji niz privatnih, ništa manje bučnih pa se postavlja pitanje kakvog smisla ima ukidanje javnog. Pogotovo zbog petardi. Svojedobno je uz Stari grad bila i ugostiteljska ponuda u prozirnim polukuglama, ali ni toga više nema. Uistinu teško je shvatiti kako se u Varaždinu isplati, primjerice, zagrebačkom obrtu nuditi ugostiteljske usluge na Stančićevom trgu - koji je sve iznenadio - a ne i nekom od ovdašnjih, koji k tome imaju i proizvode.

Dobro je i da je vraćen panoramski kotač, ali trebalo bi naći primjereniji prostor. A on je nađen za kuću Djeda Mraza u dvorištu palače Sermmage pa privlači toliko posjetitelja vikendima da se stvaraju redovi. Ako neće biti (novih) sadržaja, neće biti ni posjeta, a gosti sredini daju više nego što to pokazuje sam turistički promet.