Hoće li novi član NO Varteksa dati novi smjer poslovanju tvrtke koja radi gubitke?

| 7.5.2018. u 17:11h | Objavljeno u Aktualno

Iako je smanjio broj zaposlenika na 1.178 s 1.214, koliko ih je imao početkom godine, Varteks je i u prvom kvartalu ove godine poslovao s gubitkom. Gubitak ostvaren u prva tri mjeseca nešto je veći od šest milijuna kuna, što je otprilike na razini gubitka iz istog razdoblja prošle godine, kada je iznosio 5,8 milijuna kuna. Gleda li se sveobuhvatni gubitak, on je nešto niži – 5,3 milijuna kuna.

Ukupni prihodi u prvom tromjesečju iznosili su 32,2 milijuna kuna, dok su u isto vrijeme prošle godine bili 34,8 milijuna kuna. Posljedica je to pada prihoda od prodaje, koji su došli na 29,8 milijuna kuna, a prije godinu dana bili su 32,5 milijuna kuna. Smanjeni su i rashodi, i to na 38,2 sa 40,6 milijuna kuna, koliko su iznosili u prvom kvartalu prošle godine.

Pad rashoda dijelom su posljedica smanjenja materijalnih troškova, a dijelom smanjenje troškova osoblja. Naime, materijalni troškovi niži su za nešto manje od milijuna kuna u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, a isto vrijedi i za troškove osoblja, odnosno zaposlenika. Zbog poslovnog rezultata u prvom kvartala ove godine, preneseni gubitak prešao je 26 milijuna kuna.

Dugoročne obveze Varteksa, čije je zemljišta procijenjeno na 72 milijuna kuna, a građevinski objekti na 258 milijuna kuna, iznose 121 milijun kuna, od čega najviše prema bankama i financijskim institucijama – 82 milijuna. Kratkoročne obveze iznose 108 milijuna kuna, od čega najviše prema dobavljačima – 51 milijuna kuna, a s 34 milijuna kuna slijede obveze prema bankama, pa obveze za poreze i doprinose s gotovo 10 milijuna kuna te obveze prema zaposlenicima koje su nešto veće od pet milijuna kuna...

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u