AQUATEHNIKA Otkaz za sve radnike, njih 92, ali i direktora Mirka Andabaku

| 5.3.2018. u 17:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Sindikate u Aquatehnici je, doznajemo od predsjednika Regionalnog industrijskog Sindikata Siniše Miličića, zatekla gradonačelnikova najava o pokretanju predstečajne nagodbe nad Aquatehnikom, koju je najavio u srijedu na Gradskom vijeću.

- U tvrtci djeluju tri sindikata, pri čemu je RIS-ov s 37 članova najbrojniji, tako da imamo dva od tri člana Radničkog vijeća. Shvaćajući ozbiljnost situacije, već smo u četvrtak ujutro uputili dopis direktoru tvrtke Mirku Andabaki da tražimo hitan skup radnika na kojem će objasniti ljudima što se događa jer smo mi, kao sindikat i Radničko vijeće, bili zatečeni s tom informacijom. Naime, Radničko vijeće se svaka tri mjeseca mora obavještavati o stanju i rezultatima poslovanja, a mi do 1. ožujka nismo dobili nikakakv dokument koji bi ukazivao da tvrtka loše posluje. To smo isključivo saznavali iz medija ili naših izvora u tvrtci - ističe Miličić.

U četvrtak je, nastavlja, sindikat održao sastanak s direktorom Varkoma Željkom Bunićem, koji predstavlja Skupštinu Varkoma budući da je Aquatehnika Varkomova tvrtka kćer. Tu su po prvi puta dobili dokument u kojem stoji da je Aquatehnika 2017. završila s gubitkom većim od 11 milijuna kuna te da u siječnju gubitak iznosi više od milijun kuna.

- Rekao nam je da vlasnik mora nešto učiniti te da je odlučeno da se svim radnicima da otkaz. U petak je Radničko vijeće primilo dopis u kojem se od njih traži da se očituje o namjeri poslodavca o kolektivnom višku radnika. Otkaz će dobiti baš svi radnici, njih 92, uključujući i direktora tvrtke. Direktor Varkoma nam je dao usmeno jamstvo da će radnici ostvariti sva svoja prava, odnosno da će ostvariti pravo na otkazni rok te na minimalnu zakonsku otpremninu. Ne preostaje nam ništa drugo nego držati ga za riječ - kaže Miličić.

Napominje da mišljenje Radničkog vijeća o otkazima nije obvezujuće.

- Procedura je da se o kolektivnom višku radnika obavijesti HZZ, no u roku od 30 dana nikome ne smije prestati radni odnos - pojašnjava predsjednik RIS-a, dodavši kako je zanimljivo što je u ponedjeljak 5.3. na oglasnoj ploči tvrtke osvanula obavijest kojom se radnike obavještava da su na godišnjem odmoru od 1. do 9. ožujka.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u