Anton Francetić iz Kloštar Ivanića više od 40 godina proizvodi ljekovito bilje i začine

| 6.11.2017. u 15:07h | Objavljeno u Aktualno

Život u skladu s prirodom životni je moto Antona Francetića, travara i vlasnika OPG-a u Kloštru Ivaniću, koji se bavi proizvodnjom ljekovitog bilja i začina više od 40 godina.

Zbog potonjeg se opravdano smatra jednim od pionira među proizvođačima ljekovitog i začinskog bilja, odnosno proizvoda od njih, a danas se ubraja u sam vrh ekološke proizvodnje ljekovitog bilja i biljnih pripravaka.

- Dio bilja beremo na vlastitim parcelama, a imamo i dosta kooperanata. Sve ukupno oko 52 hektara. Dio bilja i proizvoda prodajemo u trgovinama zdrave hrane, dio na ekološkim i drugim sajmovima, dio odlazi u trgovine dm-a, a dio preko izravnih narudžbi na http:// opgfrancetic.com, veli vlasnik OPG-a Fracetić koje je registrirano pri Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu poljoprivrede, kao i u europskom registru ekološ- kih proizvođača. U počecima proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja, kako napominje, nije bilo lako jer se teško nabavljalo sjeme, ambalaža i sve ostalo što je bilo potrebno.

- Uz to, imali smo i problema s državnim institucijama. Na nas, koji smo se bavili ljekovitim biljem, nije se baš gledalo blagonaklono. Vrijedi to i za medije među kojima su nas najviše podr- žavali tjednici Arena i Vikend, veli Francetić prisjećajući se početaka u bivšoj saveznoj državi. Prekretnica je bila 1976. godina, kada je održan sajam travarstva na Zagrebačkom velesajmu.

- Došlo nas je 28 iz cijele bivše Jugoslavije, a ja sam bio najmlađi. Tu smo prvi puta izlagali svoje proizvode. Nekako od tada počinje drugačiji odnos prema nama i od strane institucija, dok su ljudi oduvijek cijenili naša znanja i proizvode. O tome govori i to da su se prikupljanjem ljekovitog bilja bavile četiri, pet generacija moje obitelji, ukazuje sugovornik.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u