ZVUCI SVIJETA: U sklopu Špancirfesta održana radionica za strane radnike u Varaždinu Foto: Grad Varaždin

ZVUCI SVIJETA: U sklopu Špancirfesta održana radionica za strane radnike u Varaždinu

VV | 26.8.2023. u 12:12h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u petak je nazočio performansu "Zvuci svijeta" koji se u sklopu Špancirfesta održao u Šenoinoj ulici.

Riječ je o prezentaciji radioničkog programa za petnaest radnika iz Nepala, zaposlenika tvrtki Koka d.d. i Čistoća d.d. Varaždin, koji je organiziran na inicijativu gradonačelnika i uz podršku Grada Varaždina, a provodi ga Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu.

Sudionici radionice istražuju različite aspekte kazališta gdje se umjetnost koristi kao sredstvo za poticanje dijaloga, razumijevanja i promjene. Radionica je fokusirana na stvaranje prostora za izražavanje vlastitih priča, istraživanje identiteta i zajedničko stvaranje kazališnih etida koje će prožimati elementi hrvatske i nepalske kulture.

Kroz improvizaciju, igre uloga, scenske slike i druge tehnike, polaznici istražuju teme koje su važne za obje kulture, poput obitelji, identiteta, migracije i međusobnog razumijevanja. Glazba je ključni element radionice stoga polaznici istražuju etno ritmove uz pomoć udaraljki. Etno glazba iz Hrvatske i Nepala izvor je inspiracije za kreativno izražavanje kroz pokret i ritam.

- Budući da se naši novi sugrađani, radnici iz Nepala ubrajaju u kategoriju takozvane "nevidljive publike" u koju prema definiciji ubrajamo pojedince (i/ili skupine) koji su isključeni iz razmišljanja o kazalištu i kazališnoj publici, iz razloga nepoznavanja kulture i jezika koju kazalište predstavlja, i da suvremeno društvo, a samim time i suvremeno kazalište uzima u obzir i uvažava prisustvo drugih i drugačijih u tom društvu, HNK Varaždin poseže za modelom inkluzivnosti i istražuje odgovor na pitanje - kako predstavnike nevidljive publike dovesti u kazalište i uključiti ih u kulturne politike našega grada - poručili su iz Grada Varaždina.

zvuci_svijeta_radionica_spancirfest_25082023_1.jpg

zvuci_svijeta_radionica_spancirfest_25082023_2.jpg

zvuci_svijeta_radionica_spancirfest_25082023_3.jpg

zvuci_svijeta_radionica_spancirfest_25082023_4.jpg

zvuci_svijeta_radionica_spancirfest_25082023_5.jpg

zvuci_svijeta_radionica_spancirfest_25082023_6.jpg

zvuci_svijeta_radionica_spancirfest_25082023_7.jpg

zvuci_svijeta_radionica_spancirfest_25082023_8.jpg