Zvonimir Grđan izabran za voditelja Memorijalnog centra Domovinskog rata u Ivancu

Varaždinske vijesti | 10.12.2023. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

U braniteljskom prostoru Gajeve ulice u Ivancu, Središnji odbor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec održao je svoju redovnu sjednicu.

Kako se uglavnom raspravljalo o zajedničkim projektima i programima, nazočilo mu je i najuže vodstvo ivanečke HVIDR-e

Kao i obično, razgovaralo se o mnogo tema, a u uvodnom dijelu osvrnulo na uspješno provedeni 5. memorijalni turnir Solina - Krtanjek, te na odavanje počasti stradalima u Domovinskom ratu na području Zapadne Slavonije.

Kao i na 10. dane sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, kojemu je, nakon odavanja počasti poginulim Vukovarcima na grobljima u Lepoglavi i Kamenici, na Svetoj misi, potom Koloni sjećanja, komemorativnom skupu kod spomen obilježja i projekciji filma "Šesti autobus" u Kinu Ivanec, nazočio veliki broj sugrađanki i sugrađana. I svi su se iznimno pozitivno izrazili o programu sjećanja čiji su nositelji, u najvećem dijelu bili UDVDR, HVIDR-a, župa Ivanec i Kino Ivanec.

Središnja tema sjednice bio je Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec, na čijem se uređenju intenzivno radilo od veljače, s naglaskom na period od rujna, da bi svečano bio otvoren 14. studenog u nazočnosti 200-tinjak posjetitelja, što ga, nedvojbeno, čini jednim od najvećih događanja u Ivancu ove godine.

To se može zaključiti po broju posjetitelja na otvorenju, među kojim su većinom bili donatori i prijatelji udruga, koji su pomogli da se njegovo uređenje, vrijedno oko 70.000,00 eura (preko pola milijuna kuna) realizira.

A posebno po njihovim, nepodijeljeno pozitivnim reakcijama nakon što su vidjeli uređeni dio i čuli i vidjeli ideju i smisao njegova postojanja.

U diskusiji je izraženo veliko zadovoljstvo reakcijama obitelji poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja, braniteljskih i drugih udruga građana, poduzetnika, političara i drugih, koje su sve redom izuzetno pozitivne. Među njima se mnogi ne mogu načuditi da su udruge same uspjele izvesti ovakav pothvat, kako su neki od njih i rekli.

Promociji Memorijalnog centra izuzetno pomoglo i subotnje gostovanje u emisiji "Veterani mira" na Hrvatskoj televiziji, koje je izazvalo ogroman interes u našem kraju, pa i mnogo šire i nakon kojega doslovce 'pljušte' pozitivne reakcije na programe UDVDR i HVIDR-e Ivanec iz svih dijelova Hrvatske.

I to ne samo iz redova braniteljske populacije. Hrvatska televizija najavila je skori dolazak u Ivanec, kada će u Memorijalnom centru napraviti reportažu, što je još jedno veliko priznanje spomenutim ivanečkim braniteljskim udrugama.

Nedvojbeno, Memorijalni centar Domovinskog rata velika je stvar koja se dogodila za cijeli Ivanec, i šire, i sada više nije nimalo sporno da, osim čuvanja digniteta i prezentacije uloge cijeloga kraja u Domovinskom ratu, UDVDR i HVIDR-a Ivanec postaju pravi promotori Ivanca i u drugim aspektima.

Hrvatski branitelji, građanke i građani u Memorijalni centar dolaze praktički svakodnevno, a mnogi od njih te posjete najavljuju u neposrednim razgovorima na raznim lokacijama, najavljuju se putem telefona, elektroničkim kontaktima i na druge načine. Među njima i, kako je navedeno, iz raznih dijelova Hrvatske.

A kako bi Centar s vremenom zadovoljavao svu predviđenu (i planiranu) svrsishodnost, prvenstveno vezano na dostupnost, potom i na svoj edukativni karakter, pa i na dopunjavanje, obnavljanje, ali i osvježivanje sadržaja, na sastanku je za voditelja centra Domovinskog rata Ivanec izabran Zvonimir Grđan, za njegova zamjenika Anđelko Biškup, dok će voditelj programa, glavni prezenter sadržaja i osoba zadužena za njegovo obnjavljanje i upotpunjavanje, ubuduće biti Pjer Jagetić.

Koordinatori svih aktivnosti su Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e, te Dražen Geček, tajnik UDVDR Ogranak Ivanec, a edukativni tim zadužen za predavanja učenicima, sukladno odluci UDVDR RH Podružnice Varaždinke županije, vodit će i dalje Ljudvek Cikač, voditelj županijskog programa edukacije na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“.

Dakako, u osmišljavanju sadržaja pomagat će svi koji će to htjeti, a imenovani će, uz ostalo, imati i zadatke da, uz kontinuiranu dostupnost, Memorijalni centar postane prepoznatljiv sadržaj u Ivancu u kojeg će svi zainteresirani u svako doba moći svratiti.

U tu svrhu radi se, uz ostalo, i na osmišljavanju dizajna dodatnih suvenira, koji će, uz postojeće, biti ponuđeni posjetiteljima, kako bi iz Centra, ali i iz Ivanca, otišli sa simboličnom uspomenom.

Potom se raspravljalo o Državnim susretima dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koji će se 21. rujna 2024. održati u Varaždinskoj županiji, a u sklopu kojega će se natjecanja u 10 sportsko-rekreativnih disciplina održavati u gradovima i općinama diljem županije. Ivanec će biti domaćin u sportskom ribolovu, koji će biti organiziran u suradnji sa ŠRD Ivanec na njihovim bajerima.

Iako je do tog događaja dug period, više od 9 mjeseci, vrijeme brzo ide i već se intenzivno radi na kompletiranju programa, a sve kako bi 100-injak hrvatskih branitelja iz svih krajeva Hrvatske, uz samo sportsko natjecanje, imalo i zanimljiv i raznovrstan program boravka u Ivancu, te iz njega otišli sa što ljepšim dojmovima. Što je UDVDR-i HVIDR-i, kao jednim od značajnijih promotora Ivanca, i glavni cilj.

Potom je utvrđen plan posjeta istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu u sklopu posjeta memorijalnim mjestima stradavanja u Domovinskom ratu. Tako je odlučeno da će se, uz posjet Vukovaru, Tovarniku i Lovasu, sada počast odati stradalima u Aljmašu, Iloku, Bogdanovcima, Karađićevu i još nekim lokacijama.

Udruge su u Lovas bile pozvane i na otvaranje Spomen obilježjima izgrađenog u spomen na pobijene mještane u tzv. „Krvavoj berbi grožđa“ u listopadu 1991., no zbog obveza na uređenju Memorijalnog centra nisu mogle ići, te će se sada pokloniti žrtvama.

Kako ivanečke udruge već godinama odlaze na ta područja, štoviše, prve s našega područja su ga počele obilaziti, s tamošnjima lokalnim vlastima i braniteljskima udrugama sve je već uhodano, dogovoreno, i dolazak braniteljskog izaslanstva iz Ivanca, kako su na istoku Hrvatske kazali, „dočekuju s velikom radošću i dubokim poštovanjem“.

U završnom dijelu, pod točkom ostalo, razgovaralo se o članarinama, kojih je, usprkos kasnije poslanim uplatnicama članovima, uplaćen veliki broj, što je također jedan od dokaza snage, prepoznatljivosti i ozbiljnosti udruge.

Također, donesena je odluka da će se dio donacija udruzi preusmjeriti za pomoć obitelji hrvatskog branitelja iz Margečana, čija je kuća stradala u požaru prošloga tjedna, a isto tako, nastavlja se s prikupljanjem zainteresiranih hrvatskih branitelja za sistematske preglede u Općoj bolnici Varaždin.

Svi koji žele napraviti sistematski pregled mogu se i nadalje javiti u Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec svake srijede od 10-12 sati ili subote od 8:30 do 10:30 sati, po potrebi i dulje, gdje će njihova prijava biti evidentirana i potom poslana Područnoj jedinici Ministarstva hrvatskih branitelja u Varaždinu na daljnje postupanje, odnosno prijavi na pregled u varaždinsku bolnicu.

U nadolazećim tjednima će se s još jednim poslovnim subjektom na području Ivanca potpisati ugovor, temeljem kojega će članovi HVIDR-e i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata imati znatan popust kod kupovine njezina asortimana. Detalji o kome se radi će biti poznati uskoro, otprilike oko Božića.

Vrata Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec, istaknuto je, širom su otvorena svim članovima udruga, svim hrvatskim braniteljima za razgledavanje i druženja u njemu u bilo koje doba, ne samo u vrijeme njegovog službenog radnog vremena. Upravo je druženje hrvatskih branitelja i evociranje uspomena uz njegov sadržaj, jedna od ključnih stvari zašto se i napravio.

Vrata Centra otvorena su širom i svim ostalim udrugama i pojedincima koji u njemu žele provesti svoje slobodno vrijeme. Dovoljno se samo javiti i dogovoriti termin.

U samom finišu sastanka dogovoreno je tradicionalno završno godišnje druženje održati zadnje subote prosinca, sada po prvi puta, u Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec.