ŽIVOT S DOWNOM "Eva je pobjednica, uz nju smo naučili što je bitno u životu" Foto: Martin Novosel

ŽIVOT S DOWNOM "Eva je pobjednica, uz nju smo naučili što je bitno u životu"

| 13.5.2024. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

- Od onog mog početnog neprihvaćanja činjenice da će nam se život potpuno promijeniti, s vremenom postaneš svjestan koliko nam je život i svijet sad zapravo bolji – naglasila je Dijana Šarić Erhard iz Tomaševca Biškupečkog, majka 10-godišnje djevojčice Eve.

Eva ide u treći razred, voli ići u školu, raduje se druženju s prijateljima, voli plivati i jahati – i ima kromosom viška. Da joj dijete ima Downov sindrom Dijana je saznala nakon poroda.

- Moja trudnoća je savršeno tekla. Išla sam na redovne kontrole, dodatne testove nisam radila jer mi je doktor rekao da nema potrebe, da je nuhalni nabor u redu. Čak ni kod poroda nitko nije ništa primijetio, jer je Eva bila čvrsta, stabilna, a obično djeca s Downom imaju slabiji tonus mišića, a nije ni imala onu ravnu crtu na dlanu. Dakle, nije imala te fenotipske značajke kakve imaju "downići", osim kosih očiju. Kad je došao neonatolog, rekao je da je sve u redu, ali da dijete ima kose oči, no da i ja imam kose oči, pa me upitao kako mi izgleda drugo dijete. Dodatno testiranje pokazalo je da je u pitanju čista trisomija – prisjetila se.

Kako kaže, tu je počela njihova priča, ali i prihvaćanje.

Više o njihovoj priči i o Evi koja svladava sve izazove na svom putu, o baki Bibi koja je uvijek tu kada zatreba, zašto je Roko najbolji brat, kako tata Marinko zove Evu, tko je u "trokutu podrške" i kakvi su to posebni zagrljaji, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...