Zdravi tjedan na VI. OŠ Varaždin: Vrijedni kuhari i majstori pokazali vještine Foto: VI. OŠ Varaždin

Zdravi tjedan na VI. OŠ Varaždin: Vrijedni kuhari i majstori pokazali vještine

Varaždinske vijesti | 4.3.2018. u 11:04h | Objavljeno u Društvo

Na VI. OŠ Varaždin održan je 6. Zdravi tjedan, projekt čiji je cilj potaknuti učenike na samostalnu pripravu zdravih obroka te samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Projekt je i natjecateljskoga karaktera te se svakodnevno biraju pobjednici pojedinih razrednih odjela, a zadnji dan održava se veliko finale.

Učenici su pokazali veliki interes i zalaganje za ovogodišnju temu - juhe i tijesta. Zadatak učenicima razredne nastave bio je napraviti brzu, jednostavnu i zdravu pizzu. Kako bi to bilo moguće, učenici su imali na izbor veliki broj namirnica poput sira, šunke, salame, kukuruza, maslina, gljiva, mrkve, tikvice, cvjetače, brokule, paprike, rajčice i brojnih začina. Oboružani kuhinjskim priborom i dobrom voljom učenici su prionuli na posao uz nadzor i podršku dežurnih učiteljica, a najuspješniji su bili 1.d, 2.a, 3.a i 4.b razred, koji su izborili mjesto u finalu.

Zadatak nimalo nije bio jednostavniji za male majstore koji su se natjecali u različitim kućanskim poslovima. Dječak i djevojčica iz svakog razreda trebali su u što kraćem roku te što točnije i urednije zašiti gumb, obrisati mrvice sa stola, pomesti pod, zabiti čavao te oprati i obrisati suđe. Učenici su pokazali zavidne vještine, a mjesto u finalu izborili su učenici 1.d, 2.a, 3.b i 4.c razreda.

Učenici predmetne nastave pripremali su, uz pomoć dežurnih učitelja, složenija jela, a morali su timski surađivati te pravilno organizirati vrijeme i podijeliti poslove kako bi bili što uspješniji. Petaši su pripremali žgance sa špekom i vrhnjem te palačinke, učenici šestih i sedmih razreda tjesteninu u bijelom umaku i palačinke, a osmaši tjesteninu s umakom od mljevenoga mesa i rajčice uz palačinke kao neizostavan desert.

Naglasak je naravno bio na korištenju što zdravijih namirnica. Nakon napornoga kuhanja mjesto u finalu izborili su učenici 5.c, 6.c, 7.a i 8.b razreda. Velika je konkurencija bila i među majstorima, a mjesto u završnici izborili su učenici 5.b, 6.b, 7.b i 8.b razreda.

S obzirom na to da je broj mjesta u kuhanju i obavljanju kućanskih poslova bio ograničen, svi ostali učenici predmetne nastave bili su potaknuti na sudjelovanje izradom stripa određene teme na satu razrednika. Tako su učenici 5. razreda imali priliku naučiti što su to zdravi kanape sendviči, raspravljalo se o važnosti povrća, namaza, brašnu koje je napravljeno od cjelovitoga zrna i sl. Učenici 6. razreda bavili su se važnošću vode te njenom ulogom u ljudskom organizmu, sedmaši su se bavili temom zašto je važno prati voće i povrće, a osmi razredi pretilošću, anoreksijom i bulimijom. Svaki razred birao je najbolji strip koji je izložen u holu škole.

Kako bi učenici naučili što više o važnosti zdrave prehrane, organizirano je i predavanje Deana Šalamona, kliničkoga nutricionista zaposlenoga u Općoj bolnici Varaždin. Predavanje je bilo posvećeno pravilnoj i zdravoj prehrani te poremećajima prehrane i bolestima koje uzrokuju. Doznali su tako da u prehranu treba uključiti cjelovite žitarice, povrće i voće, a isključiti tvornički prerađenu hranu i onu koja sadrži jednostavne šećere ili tzv. prazne kalorije. Osim što je objasnio poznatu piramidu pravilne prehrane, Šalamon je naučio učenike i što znači broj porcija voća i druge hrane te kako pravilno odrediti količine pojedinih vrsta hrane kroz tzv. prikaz tanjura. Osmislio je i jelovnik za užinu za učenike VI. OŠ.

U uzbudljivom finalnom natjecanju Zdravog tjedna, najuspješniji su bili kuhari 2.a razreda (Zrinka Hranjec, Katarina Kajić, Niko Odrljin, Elena Ciglar) te 5.c (Helena Kučej, Leona Dimovski, Niko Krečak, Tin Kocijan). Vrijedni majstori pripremali su se za finale vježbajući kod kuće i odrađujući brojne kućanske poslove na svoje zadovoljstvo i zadovoljstvo svojih roditelja, a na natjecanju su najuspješniji bili učenici 4.c (Matija Trojko, Leda Kuščer) te 6.b (Lana Đipalo, Alen Ozimec).

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_zdravi_tjedan_1.jpg

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_zdravi_tjedan_3.jpg

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_zdravi_tjedan_2.jpg

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_zdravi_tjedan_4.jpg

sesta_osnovna_skola_varazdin_-_zdravi_tjedan_5.JPG