Zboru KUD-a "Rudolf Rajter" Ivanec Grand prix i posebna nagrada na državnoj smotri Foto: HSK

Zboru KUD-a "Rudolf Rajter" Ivanec Grand prix i posebna nagrada na državnoj smotri

Varaždinske vijesti | 15.10.2024. u 15:46h | Objavljeno u Društvo

Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter iz Ivanca prvi put u povijesti svoga postojanja na državnom je susretu hrvatskih pjevačkih zborova, koji je prošlog vikenda održan u Pazinu, osvojio Grand prix, nagradu koju dodjeljuje Hrvatski sabor kulture! Uz to osvojio je i posebnu nagradu za najbolju izvedbu revijalnog programa!

Prestižni Grand prix ivanečki je zbor, pod vodstvom prof. Jelene Gotal, izborio u jakoj konkurenciji čak 13 odabranih hrvatskih pjevačkih zborova iz 10 hrvatskih županija, koji su svoj nastup na državnoj smotri morali izboriti putem županijskih i regionalnih smotri i samostalnih preslušavanja te time ostvario najveći uspjeh u svojih 47 godina rada.

kud_rudolg_rajter_ivanec_grad_ivanec_13102024.jpeg

Susret hrvatskih pjevačkih zborova jedna je od 9 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma RH. U Pazinu se 12. i 13. listopada, na 57. izdanju Susreta, okupilo 12 pjevačkih zborova koje su selektirali stručni selektori HSK na županijskim smotrama i samostalnim preslušavanjima.

Natjecateljske nastupe svih zborova ocijenilo je Stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković, Domeniko Briški i Igor Vlajnić.

Zlatne plakete osvojili su: Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Rudolf Rajter" iz Ivanca (94,25 bodova), Riječki komorni zbor "Val“ iz Rijeke (92,83 boda), Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (91,92 boda) i Ženski pjevački zbor "Vox feminae“ iz Bjelovara (90 bodova).

Srebrne plakete osvojili su: Ženski zbor KUD-a "Učkaˮ iz Matulja (88,92 boda), Zbor Hrvatske gradske glazbe Vis (87,92 boda), Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Naša lipa“ iz Tuhlja (86,83 boda), Hrvatsko pjevačko društvo "Rodoljub“ iz Virovitice (86 bodova) i Gradski zbor "Franjo pl. Lučićˮ iz Velike Gorice (84,83 boda).

Brončane plakete osvojili su: Mješoviti pjevački zbor KUEU-e "Kaj“ iz Zlatar Bistrice (78,58 bodova), Mješoviti pjevački zbor HKUD-a "Petar Zrinski“ iz Vrbovca (76,92 boda) i Hrvatsko pjevačko društvo "Slavulj“ iz Petrinje (75,17 bodova).

Nagrada Grand prix za najviše osvojenih bodova na Susretu dodijeljena je Mješovitom pjevačkom zboru KUD-a "Rudolf Rajter" iz Ivanca. Posebnu Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja osvojio je Riječki komorni zbor "Val“ iz Rijeke izvedbom djela Pjesme iz Međimurja Vinka Žganca. Posebna Nagrada za najbolju izvedbu djela živućeg autora dodijeljena je Ženskom pjevačkom zboru "Vox feminae“ iz Bjelovara za skladbu Daj mi svoje boli Anđelka Igreca.

Naposljetku, ocjenjivačko povjerenstvo sastavljeno od predstavnika svih zborova odlučilo je o Nagradi za najbolju izvedbu revijalnog dijela programa, koja je pripala Mješovitom pjevačkom zboru KUD-a "Rudolf Rajter" iz Ivanca.

kud_rudolf_rajter_HSK_15102024.jpg