Završilo međunarodno osposobljavanje "EU goes WISELY" Udruge Mladi za Marof Foto: Udruga Mladi za Marof

Završilo međunarodno osposobljavanje "EU goes WISELY" Udruge Mladi za Marof

Varaždinske vijesti | 14.12.2016. u 21:05h | Objavljeno u Društvo

Iza članova Udruge Mladi za Marof (MZM) tjedan je pun rada, događanja i druženja s 30 stranaca u Novom Marofu.

Naime, od 3. do 11. prosinca Udruga "Mladi za Marof" iz Novog Marofa bila je domaćin međunarodnom osposobljavanju za osobe koje rade s mladima pod nazivom "EU goes with innovative social entrepreneurship led by youth" (EU goes WISELY) koji je financiran kroz EU program Erasmus+.

Trideset sudionika ovog projekta iz Češke, Grčke, Hrvatske, Litve, Makedonije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije i Španjolske u tjedan je dana naporno radilo i učilo o društvenom poduzetništvu.

- Radilo se svakodnevno od jutra do kasnih večernjih sati, a razne radionice temeljene na neformalnom učenju razvile su kod sudionika razne poduzetničke vještine i dale novi uvid u sferu društvenog poduzetništva, novoj grani poduzetništva o kojoj se u Hrvatskoj još ne zna mnogo. Naime, društveno poduzetništvo je poslovni pothvat koji se temelji na načelima društveno, ekološki i ekonomski održivog poslovanja, usmjerenog stvaranju dobiti koja se u cijelosti ili dijelom reinvestira za dobrobit zajednice - ističu članovi Udruge Mladi za Marof.

Tijekom tjedna sudionici projekta su posjetili Lepoglavu i Čakovec gdje su mnogo saznali od najiskusnijih društvenih poduzetnika ovog područja. Lepoglavski dogradonačelnik Hrvoje Kovač je održao predavanje o društvenom poduzetništvu, Ivan Božić proveo je cijelu grupu kroz sve prostore socijalne zadruge Humana Nova, dok je Andrea Vuković prezentirala povijest i rad cijele ACT grupe.

Kako napominju iz Udruge MZM, jedan od ciljeva Erasmus+ programa je i interkulturalno učenje te su tako i u večernjim satima bili organizirani javni događaji, prezentacije, karaoke i pub quiz, gdje su osim sudionika i svi Novomarofčani imali priliku upoznati kulturu i tradiciju svih zemalja sudionika. Svih 30 sudionika se nije povezalo samo međusobno već se povezalo i s Novim Marofom, gradom koji sve češće postaje mjesto međunarodnih susreta zahvaljujući vrijednim članovima udruge Mladi za Marof.