Zašto su autobusi kojima učenici iz Novog Marofa putuju u Varaždin u škole prenatrpani? Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

Zašto su autobusi kojima učenici iz Novog Marofa putuju u Varaždin u škole prenatrpani?

IHR/Varaždinske vijesti | 18.11.2021. u 14:36h | Objavljeno u Društvo

- Autobusne linije koje ujutro iza šest sati idu iz Novog Marofa prema Varaždinu su prenatrpane - upozorio je prošli tjedan naš čitatelj iz Novog Marofa (podaci poznati redakciji). 

Kaže kako su autobusi koji dolaze u Novi Marof već napola puni, a kada u njih uđu još i učenici koji putuju u školu, za njih nema sjedećih mjesta, nego stoje sve do Varaždina.

- Osim što je na taj način ugrožena sigurnost, krše se epidemiološke mjere. Nije mi jasno zašto u tim “udarnim” terminima, kada se zna da i srednjoškolci putuju u školu, prijevoznik ne osigura dodatne linije kako se ne bi događale ovakve gužve. Znam da je u pitanju novac, ali ovdje je u pitanju i naše zdravlje – upozorava.

U AP Varaždin, članu Presečki grupe navode kako u jutarnjim terminima, odnosno vremenu kada učenici odlaze u školu, 25 minuta iz Novog Marofa vozi pet autobusnih linija u smjeru Varaždina.

- Autobusi polaze u 6.05 sati, 6.20 sati, kad polaze dva autobusa, te u 6.25 sati i 6.30 sati. Dakle, u roku od 25 minuta postoji pet polazaka koji su na raspolaganju učenicima. Problem nastaje kada iz nama nepoznatih razloga učenici koji čekaju autobuse na stajalištu u Novom Marofu ne ulaze u autobuse kako isti dolaze na kolodvor, već svi žele ići na zadnjeg koji ide u 6.30 sati. Angažirali smo prometnika u Novom Marofu, pa i slali našu unutarnju kontrolu da u 6.20 sati šalju učenike u autobuse. Neki uđu, neki uporno ne žele, nego ulaze na autobus koji polazi u 6.30 sati ujutro koji je pun. S obzirom da je razlika u polasku 5 do 10 minuta, nerazumljivo je da djeca nezainteresirano gledaju kako odlaze dva autobusa koja imaju mjesta i svi se guraju na zadnjega – kaže Tomislav Kostanjevec, upravitelj prijevoza koji nam je poslao situaciju u spomenutim autobusima u srijedu, 10. studenog.

- Autobus čiji je polazak bio u 6.05 sati imao je 40 putnika, u jednom autobusu koji polazi u 6.20 sati bilo je 42 putnika, a u drugom autobusu, koji polazi u isto vrijeme bilo je 32 putnika,. U autobusu koji je iz Novog Marofa polazio prema Varaždinu u 6.25 sati bilo je 40 putnika, a u autobusu koji je kretao u 6.30 sati iz Novog Marofa prema Varaždinu bilo je onih koji su morali stajati jer vozač autobusa nije mogao pokupiti sve putnike, iz već opisanih razloga – rekao je Kostanjevec koji dodaje kako učenici kojj nemaju prvi sat imaju na raspolaganju još dva autobusa koji polaze u 7.15 sati i 7.30 sati iz Novog Marofa u Varaždin. - Da bi se riješio problem učenici samo moraju doći na stajalište Novi Marof pet do 10 minuta ranije i sjesti u jedan od dva autobusa koji polaze u 6.20 sati ili onaj koji kreće u 6.25 sati – kažu u AP Varaždin.