Zašto su autobusi kojima učenici iz Novog Marofa putuju u Varaždin u škole prenatrpani? Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

Zašto su autobusi kojima učenici iz Novog Marofa putuju u Varaždin u škole prenatrpani?

IHR/Varaždinske vijesti | 18.11.2021. u 14:36h | Objavljeno u Društvo

- Autobusne linije koje ujutro iza šest sati idu iz Novog Marofa prema Varaždinu su prenatrpane - upozorio je prošli tjedan naš čitatelj iz Novog Marofa (podaci poznati redakciji). 

Kaže kako su autobusi koji dolaze u Novi Marof već napola puni, a kada u njih uđu još i učenici koji putuju u školu, za njih nema sjedećih mjesta, nego stoje sve do Varaždina.

- Osim što je na taj način ugrožena sigurnost, krše se epidemiološke mjere. Nije mi jasno zašto u tim “udarnim” terminima, kada se zna da i srednjoškolci putuju u školu, prijevoznik ne osigura dodatne linije kako se ne bi događale ovakve gužve. Znam da je u pitanju novac, ali ovdje je u pitanju i naše zdravlje – upozorava.

U AP Varaždin, članu Presečki grupe navode kako u jutarnjim terminima, odnosno vremenu kada učenici odlaze u školu, 25 minuta iz Novog Marofa vozi pet autobusnih linija u smjeru Varaždina.

- Autobusi polaze u 6.05 sati, 6.20 sati, kad polaze dva autobusa, te u 6.25 sati i 6.30 sati. Dakle, u roku od 25 minuta postoji pet polazaka koji su na raspolaganju učenicima. Problem nastaje kada iz nama nepoznatih razloga učenici koji čekaju autobuse na stajalištu u Novom Marofu ne ulaze u autobuse kako isti dolaze na kolodvor, već svi žele ići na zadnjeg koji ide u 6.30 sati. Angažirali smo prometnika u Novom Marofu, pa i slali našu unutarnju kontrolu da u 6.20 sati šalju učenike u autobuse. Neki uđu, neki uporno ne žele, nego ulaze na autobus koji polazi u 6.30 sati ujutro koji je pun. S obzirom da je razlika u polasku 5 do 10 minuta, nerazumljivo je da djeca nezainteresirano gledaju kako odlaze dva autobusa koja imaju mjesta i svi se guraju na zadnjega – kaže Tomislav Kostanjevec, upravitelj prijevoza koji nam je poslao situaciju u spomenutim autobusima u srijedu, 10. studenog.

- Autobus čiji je polazak bio u 6.05 sati imao je 40 putnika, u jednom autobusu koji polazi u 6.20 sati bilo je 42 putnika, a u drugom autobusu, koji polazi u isto vrijeme bilo je 32 putnika,. U autobusu koji je iz Novog Marofa polazio prema Varaždinu u 6.25 sati bilo je 40 putnika, a u autobusu koji je kretao u 6.30 sati iz Novog Marofa prema Varaždinu bilo je onih koji su morali stajati jer vozač autobusa nije mogao pokupiti sve putnike, iz već opisanih razloga – rekao je Kostanjevec koji dodaje kako učenici kojj nemaju prvi sat imaju na raspolaganju još dva autobusa koji polaze u 7.15 sati i 7.30 sati iz Novog Marofa u Varaždin. - Da bi se riješio problem učenici samo moraju doći na stajalište Novi Marof pet do 10 minuta ranije i sjesti u jedan od dva autobusa koji polaze u 6.20 sati ili onaj koji kreće u 6.25 sati – kažu u AP Varaždin.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci