VKO otvorio 30. sezonu sjajnim koncertom: "Uigrani tim nošen glazbom" Foto: Krešimir Đurić/ilustracija

VKO otvorio 30. sezonu sjajnim koncertom: "Uigrani tim nošen glazbom"

Julijana Marčec | 7.11.2023. u 10:38h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski komorni orkestar svoju jubilarnu, 30. sezonu otvorio je koncertom u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a, u nedjelju, 22. listopada. Atraktivni program Orkestar je odsvirao pod umjetničkim vodstvom Aleksandra Ivića, a sudeći prema reakcijama publike bio je to sjajan uvod u obljetničku sezonu.

Voditeljica orkestra Ivana Penić Defar, koja je proljetos preuzela tu dužnost, zadovoljna prvim koncertom u sezoni najavljuje zanimljivu slavljeničku sezonu u kojoj će nastaviti tradiciju, ali i pružiti priliku mladim nadarenim glazbenicima.

>> FOTO Prvi koncert VKO-a u novoj sezoni: Dojmljiva izvedba Mozarta i Čajkovskog

- Bio je to prekrasan koncert sa sjajnim "Berlinerom" Sašom Ivićem, koji nas uvijek uspije inspirirati da na koncertu damo sve od sebe. Na programu je bio Mozartov Divertimento u D-duru te Mozartov Koncert za violinu u A-duru u kojem je on nastupio kao solist. U drugom dijelu izveli smo zahtjevan sekstet Souvenir de Florence P. I. Čajkovskoga, koji je jedan od briljantnih točaka komorne gudačke glazbe. Mislim da je publika bila jako zadovoljna - istaknula je voditeljica Varaždinskog komornog orkestra.

Koncert uz Dan grada

Sljedeći, drugi koncert u sezoni bit će 10. prosinca, a održat ćete ga pod vodstvom dirigenta Valentina Egela, uz gostovanje zagrebačkog klarinetista Brune Philippa. VKO će tako nastaviti tradiciju koncerata uz Dan grada?

- Nastavljamo tradiciju koncerata uz Dan grada, a ove godine je to i posebna obljetnica jer slavimo 30. sezonu Varaždinskog komornog orkestra. Trideset godina je već respektabilna brojka i probat ćemo na tom koncertu okupiti i stare članove te zajednički odsvirati poznatu Mozartovu 40. simfoniju u g-molu. U prvom dijelu izvest ćemo skladbu „Čežnja“ u spomen na maestra Pavla Dešpalja, koji je dugi niz godina uspješno surađivao s orkestrom i uvijek rado dolazio u Varaždin, a u nastavku ćemo izvesti poznati Mozartov Koncert za klarinet i orkestar u A-duru s Brunom Philippom kao solistom. Sve će to biti pod dirigentskom palicom mladog Valentina Egela kojemu smo prije nekoliko godina, na Natjecanju dirigenata L. von Matačić, dodijelili nagradu VKO-a, koja uključuje koncert s Orkestrom, ali ga do ove sezone nismo uspjeli realizirati.

vko1.jpg

Treći koncert će biti 28. siječnja iduće godine pod umjetničkim vodstvom Dunje Bontek, a nastupit će flautistica Lucija Stilinović. Koje ćete skladbe svirati?

- Kao što sam već spomenula, u svakoj sezoni nastojimo dati priliku i mladim umjetnicima, a na trećem koncertu će to biti nagrađivana flautistica Lucija Stilinović. Izvest ćemo po jednu simfoniju Luke Sorkočevića i Josepha Haydna, a Lucija će odsvirati Koncert za flautu i orkestar br. 7 francuskog skladatelja i flautista Francoisa Deviennea.

Suradnja s maestrom Igrecom

Četvrti koncert u jubilarnoj sezoni odsvirat ćete pod dirigentskom palicom Anđelka Igreca, uz nastup zbora Chorus Angelicus. Je li to nastavak suradnje nakon uspješnog nedjeljnog nastupa u franjevačkoj crkvi?

- Jako dobro surađujemo sa zborom Chorus Angelicus i maestrom Anđelkom Igrecom, čije smo Pjesme štovanja i hvale izveli u nedjelju. Za četvrti koncert u sezoni ponavljamo tu suradnju uz malo drugačiji program. Na tom koncertu nastupit ću kao solistica u njegovom Koncertu za violinu, djevojački zbor i orkestar - Flos Campi, koji je i napisan za mene a koji sam praizvela s Hrvatskim komornim orkestrom. Osim toga izvest ćemo i Magnificat Johna Ruttera.

>> "Pjesme štovanja i hvale" u izvedbi Chorus angelicusa

Peti, ujedno i posljednji koncert u jubilarnoj sezoni, najavili ste za 9. lipnja, a na programu su djela koja će uz Orkestar odsvirati harmonikaš Peter Soave. Što će biti posebnost ove jubilarne sezone?

- Peter Soave poznati je harmonikaš i bandoneist, jako puno izvodi glazbu Astora Piazzolle i u tome je pravi majstor. Često sam imala priliku surađivati s njim i nadam se da ćemo za kraj ove jubilarne sezone "zaplesati" tango.

Osim na koncertima u sezoni, Varaždinski komorni orkestar nastupa i na festivalima. Nedavno ste tako nastupili i u Murskom Središću, a najavili ste još neke koncerte do kraja godine van Varaždina?

- Nastupili smo u Murskom Središću i u Draškovcu uz potporu Ministarstva kulture i medija. Neobično je važno da se podupiru koncerti u takvim manjim sredinama, a moram reći da je odaziv bio odličan i publika oduševljena. Još nas sad čeka koncert u Slavonskom Brodu s istim programom, a zatim bi prije obljetničkog koncerta još trebali odsvirati koncert s Petritom Cekuom i Padovčevim skladbama. Od početka sezone nismo stali, vikendi su uglavnom radni, ali mi smo dobar uigrani tim i glazba nas nosi.

vko2.jpg

vko4.jpg