Varaždin predstavljen na 7. UNESCO-vom Globalnom Forumu u Južnoj Koreji

vv | 19.10.2024. u 15:30h | Objavljeno u Društvo

Grad Varaždin predstavljen je na 7. UNESCO-vom Globalnom Forumu održanom u Samsungovom kreativnom kampusu u Daegu u Južnoj Koreji.

Ovaj važan događaj okupio je dvjestotinjak sudionika, uključujući predstavnike UNESCO kreativnih gradova i stručnjake iz raznih dijelova svijeta s ciljem jačanja kulturne suradnje i razmjene ideja. Tema ovogodišnjeg foruma bila je „Održivo globalno partnerstvo za kulturnu suradnju“, a posebno je istaknuta proslava 140. godišnjice diplomatskih odnosa između Italije i Koreje posjetom operi Orlando Furioso u izvedbi ansambla iz Ferrare.

Korea4.jpg

Varaždin je predstavljala Dorotea Solomun, predsjednica povjerenstva Varaždin - UNESCO grad glazbe i voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina. Prvog dana Foruma, Dorotea Solomun je održala radionicu na kojoj je predstavila dosadašnje suradnje grada Varaždina ostvarene u sklopu mreže UNESCO kreativnih gradova te mogućnosti njihovog financiranja iz EU fondova koji su na raspolaganju za potporu kreativnim i inovativnim projektima.

Drugi dan Foruma predstavnica Varaždina održala je predavanje o kulturnim inicijativama grada s naglaskom na Varaždinske barokne večeri, rad varaždinskih ansambala, projekte glazbene škole, manifestacije poput Špancirfesta i Ljeta u Varaždinu, kao i mogućnosti suradnje gradova glazbe s važnim ustanovama u kulturi poput Koncertnog ureda.

Rezultat sudjelovanja na Forumu su uspostavljeni vrijedni kontakti s predstavnicima gradova Mannheim, Bolzano, Bydgoszcz, Pesaro , Daegu i London (Kanada), a s nekima od njih već su i započeti razgovori o zajedničkim projektima.

Sudjelovanje Varaždina na ovom međunarodnom događaju predstavlja značajan korak prema jačanju njegovog položaja kao UNESCO grada glazbe.

Korea3.JPG