Varaždin će financirati zapošljavanje psihologa u gradskim školama: "Kad već neće država, onda će grad"

Varaždinske vijesti | 1.2.2022. u 19:46h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na inicijativu SDP-ovog gradskog vijećnika Lovre Lukavečkog i Odbora za mlade Gradskog vijeća, Grad Varaždin će financirati zapošljavanje psihologa u gradskim osnovnim školama koje ga još nemaju.

Rečeno je to uoči današnjeg Regionalnog sastanka SDP-a, na kojem je, uz vodstvo SDP-a Varaždina i Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora, Miroslava Markovića i Nevena Bosilja, sudjelovao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Postoji nekoliko područja kojima se mi, kao stranka, posebno bavimo. Naravno da je jedno od njih rad, drugo je socijalna politika, treće je zdravstvo, a četvrto, ne najmanje važno je obrazovanje. Država ne ulaže dovoljno u obrazovanje i zato je važno da tamo, gdje država ne odrađuje svoj dio posla, uskaču jedinice lokalne samouprave. Varaždin je u ovih osam mjeseci po tom pitanju napravio veliki iskorak, počevši od rješavanja pitanja produženog boravka i statusa učitelja i učiteljica koji rade u produženom boravku. Varaždin je i pokazao što znači pametna politika stipendiranja, od stipendiranja deficitarnih zanimanja do širenja stipendija i na prvu godinu studija. Osim obrazovanja, tu je i pitanje odgoja, rješavanje statusa vrtića u privatnom i gradskom vlasništvu, izjednačavanja cijene i osiguranja da svi roditelji na području grada imaju priliku osigurati smještaj u vrtiću za svoju djecu. Ima još puno posla, ali ovi prvi koraci su fantastični - rekao je Grbin.

- Varaždin je isto tako postavio temelje koje u ovom trenutku slijedi čitava Hrvatska, a to je pitanje borbe protiv menstrualnog siromaštva, pogotovo u školama - higijenske potrepštine za djevojčice u školama. Varaždin je to uveo prvi u Hrvatskoj, a slijedili su Rijeka, Jastrebarsko i druge sredine gdje je SDP dobio povjerenje građana. To je pokazatelj kako u samo osam mjeseci možeš u potpunosti promijeniti sliku svoje sredine te pokazati što ti je bitno i kako se brine o potrebama svojih građana u nečemu što nam je izuzetno važno ako želimo osigurati za svoju državu kvalitetnu budućnost. Jer bez kvalitetnog obrazovanja nema takve budućnosti - dodao je.

- Međutim, to kvalitetno obrazovanje je zadnje dvije godine načeto nečime na što nitko od nas nije računao - pandemija korone. Pritisci koje je ona donijela na zdravstveni sustav su ogromni, no ti pritisci se vide i u obrazovnom sustavu. Ne samo učitelji, nego i učenici su u zadnje dvije godine učili i radili u nemogućim uvjetima. I normalno je da to ima posljedice po mentalno zdravlje, po psihu. I zato svi, bez obzira koliko god je to ponekad teško priznati samome sebi, trebaju pomoć, a tu pomoć treba netko osigurati. U socijalnoj državi to bi trebala osigurati država, ali tamo gdje to država neće ili ne zna, moraju djelovati jedinice lokalne samouprave. I zato mi je izuzetno drago da je iz Foruma mladih SDP-a Varaždina došla jedna inicijativa koja se treba brinuti upravo o mentalnom zdravlju učenika koji su u protekle dvije godine radili u nemogućim uvjetima - istaknuo je predsjednik SDP-a

Inicijativu je predstavio Lovro Lukavečki.

- Riječ je o inicijativi koju je, na moju inicijativu, pokrenuo Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina, nakon konzultacija s ravnateljima, roditeljima, učenicima i strukom, da Grad financira zapošljavanje psihologa u školama na području grada u kojima ih nema, odnosno u kojima ministarstvo nije odobrilo zapošljavanje - rekao je Lukavečki.

Naglasio je da pandemija koronavirusa neminovno utjecala na mentalno zdravlje djece i mladih.

- Nedopustivo je da sva djeca, svi učenici, nemaju jednaku skrb i jednaku dostupnost psihologa. Ovo je minimalni početni korak koji smo mi predložili. Predložili smo i osnivanje koordinacije svih osnovnoškolskih psihologa, ali i sažimanje svih aktivnosti koje provode udruge, organizacije i institucije koje se bave mentalnim zdravljem, kako bismo vidjeli nedostatke i prednosti i što se treba u tom pogledu poduzeti, ali isto tako i suradnju sa svim drugim institucijama koje tu mogu pomoći – kazao je Lukavečki, dodavši kako će se psiholozi zaposliti u četiri škole koje nemaju psihologa.

- Kad već neće država, onda će napraviti grad - rekao je ovom prilikom varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

- Neke škole nemaju psihologa, a naš proračun dozvoljava da mi rebalasnom proračuna u ožujku osiguramo sredstva za zapošljavanje dodatnih psihologa, kako bismo svoj djeci u osnovnim školama osigurali psihologe - rekao je Bosilj.

- Živimo u doba kad naša djeca imaju ozbiljne probleme zbog ovakve nastave, koja se održava malo online, malo hibridno... Sve to i nedostatak socijalnih kontakata kod njih uzrokuje ozbiljne emocionalne probleme i vjerujem da ćemo ovom mjerom omogućiti svoj djeci razgovor s psiholozima i da svi lakše prebrodimo ovu situaciju - zaključio je Bosilj.