Utrka mira, Peace run, sutra u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 6.10.2023. u 12:08h | Objavljeno u Društvo

Sutra, u subotu, 7. listopada u 8:50 sati u Varaždinu će od sportske dvorane u Graberju do Parka Ivana Pavla II trkaći Međunarodnog tima Utrke mira ( Peace run ) simbolično protrčati do mjesta na kojem će biti postavljena tabla s natpisom „GRAD VARAŽDIN – GRAD MIRA SRI SCHINMOYA“.

Utrka mira (Peace Run) je najveća mirovna štafetna utrka na svijetu, koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja.

Trkaći, putujući kroz više od 150 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruku.

Utrku mira je utemeljio Sri Chinmoy 1987. godine, a u Hrvatskoj se održava od 1989. godine.

Grad Varaždin je do sada pet puta podržao utrku (1991,1995,1999,2006 i 2016) a sada 2023. godine organizatori utrke Grad Varaždin proglasili „Sri Chinmoyevim gradom mira“.

Poruka Utrke Mira je vrlo jednostavna: ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno živjeti u miru i prijateljstvu! Sukladno poruci utrke koja protežira mir, spomen ploča će se postavi u Parku Ivana Pavla II.

Utrka je duga 450 km, krenula je 3. listopada u Iloku, a završit će 7. listopada u Murskom Središću. Održava se svake neparne godine u nekoj od zemalja (cca 450 km), dok parne godine ide kroz Europu, kroz 40-ak država (cca 20.000 km). Internacionalni tim trkaća ima preko 7.000 svojih članova.

U subotu 07.10.2023.godine u 8:50 sati od dvorane Graberje pa do Parka I. Pavla trkaći Međunarodnog tima utrke iz Australije, Latvije, Portugala, Makedonije, Srbije će trćati s bakljom u ruci, i Grad Varaždin će biti proglašen „Gradom mira“, shodno tome postaviti će se spomen ploča u Park Ivana Pavla II.

Ispred međunarodnog tima trkaća, predstavnicima Grada Varaždina, novinarima i sudionicima tog događaja obratit će se glavni globalni koordinator Salil Wilson iz Australije. Nakon toga će otpjevati svoju himnu Peace run i krenuti dalje prema M. Središću.