Ususret Festivalu čipke: Lepoglavske čipkarice - čuvarice iznimne kulturne baštine Foto: Grad Lepoglava

Ususret Festivalu čipke: Lepoglavske čipkarice - čuvarice iznimne kulturne baštine

Varaždinske vijesti | 9.9.2021. u 10:42h | Objavljeno u Društvo

- Prepoznatljivost Lepoglave u velikoj mjeri možemo zahvaliti upravo našim vrijednim čipkaricama. Još od vremena učiteljica čipke, Zlate Šufflay i Danice Brössler, naše su čipkarice predano radile na očuvanju ove iznimne kulturne baštine Lepoglave. Zahvaljujući njihovom predanom radu univerzalnu ljepotu lepoglavske čipke prepoznao je i UNESCO, koji je lepoglavsku čipku uvrstio na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine. Naša mala Lepoglava zahvaljujući njima dobila je markantno mjesto među najpoznatijim čipkarskim centrima, ne samo u Europi, nego i u cijelom svijetu - istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave u pozivu koji je uputio čipkaricama iz Lepoglave.

Gradonačelnik Lepoglave uputio je posebni poziv članicama čipkarskih udruga i zadruga da u što većem broju posjete izložbe ovogodišnjeg, jubilarnog 25. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, na kojem će biti posebno predstavljena upravo duga i bogata tradicija čipkarstva u Lepoglavi. Festival će biti održan od 10. do 12. rujna.

- Ovogodišnji festival bit će prigoda da na posebnoj, retrospektivnoj izložbi festivalskoj publici pokažemo najljepše primjerke lepoglavske čipke koje su izradile naše čipkarice, kojima još jedan put zahvaljujem na svemu što su svojim predanim radom i ljubavlju prema čipki i našoj vrijednoj baštini učinili za naš festival i za našu Lepoglavu. Posebno im želim zahvaliti i na ogromnom trudu kojii su uložile da vještinu izrade lepoglavske čipke prenesu na nove naraštaje čipkarica i tako ovu tradicijsku vještinu sačuvaju i za buduće generacije - naglasio je gradonačelnik Marijan Škvarić u zahvali lepoglavskim čipkaricama.