Umro je Dragutin Koren, istaknuti kulturni djelatnik

Varaždinske vijesti | 22.1.2024. u 20:40h | Objavljeno u Društvo

- S neizmjernom tugom obavještavamo vas kako nas je danas zauvijek napustio gospodin Dragutin Koren, velik čovjek, izuzetan kulturni djelatnik te nezamjenjiv učitelj, koji je svojim djelovanjem u radu Centra tradicijske kulture Varaždin ostavio neizbrisiv trag, objavljeno je na službenom facebook profilu Centra tradicijske kulture Varaždin.

- Dragec, kako su ga brojni od milja nazivali, svoju voditeljsku karijeru započeo je davne 1978. godine u RKUD-u Vilko Jurec, kasnije preimenovanog u KUD Varteks Varaždin a potom u Centar tradicijske kulture Varaždin.

Osnovao je i vodio internu glazbenu školu, a članove društva podučavao u sviranju tambure, mandoline, gitare, harmonike, klavira ali i mnoštvu tradicijskih glazbala.

U samim počecima, osnovana je tamburaška sekcija za folklor sa samo osam tamburaša, a nedugo nakon, zbog velikog interesa osnovan je tamburaški orkestar koji je od tad, pa sve do 2007. djelovao pod njegovim vodstvom.

Iako je dirigentsku palicu te godine prepustio svom učeniku Tiboru Bunu, u društvu ostaje podučavati sve do 2020. godine. Osim tamburaškog orkestra, pod njegovim vodstvom dugo godina djelovao je i mandolinski te harmonikaški orkestar.

U svojoj karijeri sudjelovao je na brojnim međunarodnim festivalima u Europi, Americi i Aziji te je sa svojim orkestrima odradio nebrojeno mnogo nastupa i koncerata diljem Hrvatske, na kojima je redovno osvajao najviša odličja.

Na državnom natjecanju ''Tambura Paje Kolarića'' u Osijeku osvojio je ukupno 6 plaketa. Surađivao je sa zborom Moše Pijade iz Zagreba kojeg je vodio dirigent Emil Cossetto, surađivao je sa akademskim zborom ''Ivan Goran Kovačić'' iz Zagreba koji je tada djelovao pod vodstvom dirigenta Vladimira Kranjčevića s kojima je izvodio skladbe koje u to vrijeme nije mogao pratiti ni jedan drugi orkestar u državi, što je konstanto potvrđivalo kako je istinski stručnjak u svom poslu.

Za osobite zasluge za razvoj i napredak hrvatske tamburaške glazbe 2010. nagrađen je statuom ''Zlatni tamburaš'' koju je dodijelio list ''Glas Slavonije''.

Kako bi sve i zaokružio, od Zajednice Kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije 2022. godine zasluženo dobiva nagradu za životno djelo.

Posebno se ističe njegov rad sa djecom, što dokazuje činjenica da je 1986. godine u njegovim sviračkim redovima bilo je čak 99 svirača.

Često je isticao kako je podučavanje sviranja onih najmlađih posao koji je neizmjerno volio, u kojeg je utkao sebe i svoje znanje koje je nesebično dijelio i godinama prenosio na brojne generacije.

Mnogi od njih su danas, upravo zahvaljujući njemu, vrsni svirači i umjetnici koji aktivno djeluju u području glazbe.

Bila je čast i privilegija poznavati i raditi sa gospodinom Dragutinom Korenom, maestrom koji je svojom ljubavlju prema glazbi, tradiciji i ljudima konstantno pomicao granice izvrsnosti u svom djelovanju.

U raj poveli te anđeli! Počivaj u miru.  Ovim putem obitelji, prijateljima i svim ožalošćenima izražavamo najiskreniju sućut, piše u objavi Uprave Centra tradicijske kulture Varaždin