UKIDANJE GRANICA Vinski hram Kotolenko: Znao sam reći da smo "drugorazredni Hrvati"... Foto: Vinski hram Kotolenko/Facebook

UKIDANJE GRANICA Vinski hram Kotolenko: Znao sam reći da smo "drugorazredni Hrvati"...

| 28.1.2023. u 20:15h | Objavljeno u Društvo

Vinski hram Kotolenko smješten je u Cestici, na samoj granici Hrvatske i Slovenije, a vinograde imaju i s jedne i s druge strane

Vinogradarstvo Vinski hram u Cestici osnovano je krajem 1993. godine. Početak je to i otvaranje jednog od prvih seoskih turizama na prostoru Varaždinske županije, no nije trajalo dugo – do 1998. godine, najviše zbog kontrola policije na pograničnom području između Hrvatske i Slovenije.

Život u pograničnom podučju

- Naime, do našeg seoskog turizma nije bilo ceste. Put do nas vodi malo po hrvatskoj strani, malo po slovenskoj te po samoj granici. Upravo zbog toga sam, uz sve dogodovštine, znao reći da smo mi “drugorazredni Hrvati”. Što god netko mislio o tome, mi s pograničnog područja jako dobro znamo – rekao je za Varaždinske vijesti vlasnik Vinskog hrama Slavko Kotolenko, s kojim smo razgovarali o tome što za njih i njihovo poslovanje znači ukidanje granica.

Vinski hram Kotolenko na hrvatskoj strani ima 4,5 hektara vinograda, a na slovenskoj oko 9 hektara. Asortiman koji nude prilično je bogat – tu su rajnski rizling, sivi pinot, sauvignon, traminac mirisavi, žuti muškat, solaris, crni pinot... Otvaranje granica puno znači za njihovo poslovanje, kaže nam.

- Ulazak u šengenski prostor veliko nam je olakšanje i rasterećenje obaveza, da ne govorim o slobodi kretanja i nas i naših prijatelja te rodbine, a osobito naših dragih i vjernih kupaca vina, bez kojih danas ne bismo bili tu gdje jesmo – rekao je, zahvalivši se svima koji prepoznaju njihovu kvalitetu i trud.

Nema više kontrola

Kotolenko je siguran da će ulaskom u Schengen i ukidanjem granica ovaj pogranični prostor biti puno zanimljiviji i privlačniji posjetiteljima.

- Htio bih se zahvaliti graničnoj policiji u Dubravi Križovljanskoj i graničnoj policiji susjedne Slovenije u Gorišnici za korektan odnos i veliki trud. Zahvaljujući njima, mi koji živimo uz granicu nismo bili izloženi prevelikom stresu i pritisku kontrola prilikom prelaska granica – dodao je Slavko Kotolenko.