Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole sjajni na državnom iz kemije i turniru mladih prirodoslovaca Foto: Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin

Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole sjajni na državnom iz kemije i turniru mladih prirodoslovaca

IHR/Varaždinske vijesti | 1.6.2024. u 16:45h | Objavljeno u Društvo

Nakon sjajnog uspjeha učenika Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin na WorldSkills Croatia 2024., na kojoj su osvojene dvije zlatne, jedna srebrna medalja te četvrto mjesto, učenici te škole bili su uspješni i na drugim natjecanjima.

Tako je učenik drugog razreda prirodoslovne gimnazije iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu David Šestak sudjelovao na 10. Državnom turniru mladih prirodoslovaca kojeg organizira neprofitna udruga Istraživački centar mladih. Turnir se održao 13. siječnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a David je rješavao problemski zadatak "Kofein u listićima čaja“. Na temelju svojih istraživanja te prezentacije rješenja David je osvojio prvo mjesto. Time je osigurao mjesto u timu koji će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca, koji se ove godine održava u Gruzijij. Mentor Davida Šestaka je bio profesor Aleksandar Meštrić.

Aleksandar_i_David.jpg

Također, učenice drugog razreda prirodoslovne gimnazije iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, Tena Henec i Ana Kuča, sudjelovale su na 33. državnom natjecanju iz kemije koje se održavalo 8. do 10. svibnja u Velikoj Gorici. Tena i Ana natjecale su se u kategoriji samostalnih istraživačkih radova i ostvarile iznimne rezultate. Tena je sa svojim radom "Utjecaj ionske jakosti na topljivost soli“ osvojila prvo mjesto, dok je Ana s radom "Kemijske reakcije halogenalkana“ osvojila drugo mjesto. Mentor učenicama je bio profesor Ranko Klaneček.

ipiccy_image.jpg

- Jako smo ponosni na Tenu i Anu, na njihov uložen trud i vrijeme i način na koji su prezentirale svoje radove pred državnim povjerenstvom čime su na najbolji mogući način predstavile svoju školu. Svakako treba naglasiti da su Tena i Ana polaznice istog razrednog odjela, u kojem je i David Šestak koji je osvojio prvo mjesto na 10. Državnom turniru mladih prirodoslovaca. Čestitamo! - poručuju iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varžadin. 

Ana_Tena_i_David.jpg

fafaa.jpg

David_prezentira.jpg