Učenici Druge gimnazije Varaždin o hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu učit će na terenu Foto: Ilustracija

Učenici Druge gimnazije Varaždin o hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu učit će na terenu

IHR/Varaždinske vijesti | 7.10.2021. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Na Drugoj gimnaziji Varaždin danas je predstavljen projekt "Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta". Riječ je o jedinstvenom projektu kojeg ova varaždinska srednja škola provodi s Udrugom veterana 7. gardijske brigade Puma i zahvaljujući kojem će 60-ak učenika, koliko ih sudjeluje u ovom projektu, dobiti priliku nešto više naučiti o starijoj i novijoj hrvatskoj povijesti te Domovinskom ratu.

- Danas, u ovom sve više globaliziranom svijetu, izuzetno je važno sačuvati svijest o vlastitom identitetu te tako poticati zajedništvo i ljubav prema vlastitom narodu i domovini uz istodobno tolerantan i otvoren prijateljski odnos prema drugima - istaknuto je na današnjem predstavljanju projekta.

Druga gimnazija Varaždin već tri godine uspješno surađuje s Udrugom veterana 7. gardijske brigade Puma i na temelju toga smo u Varaždinskoj županiji otvorili Centar izvrnosti za nacionalnu povijest.

- Zahvaljujući ovom projektu, 60-ak učenika, koliko ih je uključeno u ovqj projekt ove školske godine, imat će priliku doznati pojedinosti uz Domovinski rat i to iz prve ruke, od ljudi koji su branili našu domovinu. Međutim, ovdje nije poanta samo učenike učiti o Domovinskom ratu, nego im pružiti širi spektar znanja vezana uz vlastiti hrvatski identitet, a neizmjerna je vrijednost to činiti zajedno s veteranima iz Puma koji su sve to proživjeli - istaknula je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin koja se ujedno zahvalila Varaždinskoj županiji na podršci.

Jer, u školi se danas, kažu učenici, ne uči dovoljno o hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu.

- Prijavio sam se na ovaj projekt zato što volim povijest i želim više saznati o hrvatskoj prošlosti jer smatram da u školi ne učimo dovoljno o tome - rekao je učenik trećeg razreda Samuel Horvat. Njegova kolegica Kristina Horvat smatra kako je važno učenicima dati što više znanja o povijesti Hrvatske.

- Smatram da je važno da dobijemo što više informacija ne samo o staroj hrvatskoj povijesti, nego i novijoj, uključujući i Domovinski rat o kojem smo učili samo na kraju osmog razreda - rekla je Kristina.

Projekt će provoditi profesori Druge gimnazije Varaždin Nikola Slunjski i Marko Rogulja zajedno s pripadnicima Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.

- Zahvaljujem se još jednom Drugoj gimnaziji Varaždin, ravnateljici i njezinom timu što nas svih ovih godina prate. U sklopu ovog projekta planirane su četiri terenske nastave. Prve dvije održat će se već idućeg mjeseca. Tako ćemo 11. studenog posjetiti Karlovac i Turanj, a 14. studenog Vukovar i Vučedol. Sljedeće dvije terenske nastave planirane su za iduću godinu. Tako u ožujku iduće godine planiramo posjetiti Lipik i Pakrac, a u svibnju Klis, Salonu i Split. U svim tim terenskim nastavama sudjelovat će članovi naše udruge, ali i drugih braniteljskih udruga koje su sudjelovale u obrani Hrvatske - rekao je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.