Učenici Druge gimnazije Varaždin o hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu učit će na terenu Foto: Ilustracija

Učenici Druge gimnazije Varaždin o hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu učit će na terenu

IHR/Varaždinske vijesti | 7.10.2021. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Na Drugoj gimnaziji Varaždin danas je predstavljen projekt "Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta". Riječ je o jedinstvenom projektu kojeg ova varaždinska srednja škola provodi s Udrugom veterana 7. gardijske brigade Puma i zahvaljujući kojem će 60-ak učenika, koliko ih sudjeluje u ovom projektu, dobiti priliku nešto više naučiti o starijoj i novijoj hrvatskoj povijesti te Domovinskom ratu.

- Danas, u ovom sve više globaliziranom svijetu, izuzetno je važno sačuvati svijest o vlastitom identitetu te tako poticati zajedništvo i ljubav prema vlastitom narodu i domovini uz istodobno tolerantan i otvoren prijateljski odnos prema drugima - istaknuto je na današnjem predstavljanju projekta.

Druga gimnazija Varaždin već tri godine uspješno surađuje s Udrugom veterana 7. gardijske brigade Puma i na temelju toga smo u Varaždinskoj županiji otvorili Centar izvrnosti za nacionalnu povijest.

- Zahvaljujući ovom projektu, 60-ak učenika, koliko ih je uključeno u ovqj projekt ove školske godine, imat će priliku doznati pojedinosti uz Domovinski rat i to iz prve ruke, od ljudi koji su branili našu domovinu. Međutim, ovdje nije poanta samo učenike učiti o Domovinskom ratu, nego im pružiti širi spektar znanja vezana uz vlastiti hrvatski identitet, a neizmjerna je vrijednost to činiti zajedno s veteranima iz Puma koji su sve to proživjeli - istaknula je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin koja se ujedno zahvalila Varaždinskoj županiji na podršci.

Jer, u školi se danas, kažu učenici, ne uči dovoljno o hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu.

- Prijavio sam se na ovaj projekt zato što volim povijest i želim više saznati o hrvatskoj prošlosti jer smatram da u školi ne učimo dovoljno o tome - rekao je učenik trećeg razreda Samuel Horvat. Njegova kolegica Kristina Horvat smatra kako je važno učenicima dati što više znanja o povijesti Hrvatske.

- Smatram da je važno da dobijemo što više informacija ne samo o staroj hrvatskoj povijesti, nego i novijoj, uključujući i Domovinski rat o kojem smo učili samo na kraju osmog razreda - rekla je Kristina.

Projekt će provoditi profesori Druge gimnazije Varaždin Nikola Slunjski i Marko Rogulja zajedno s pripadnicima Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.

- Zahvaljujem se još jednom Drugoj gimnaziji Varaždin, ravnateljici i njezinom timu što nas svih ovih godina prate. U sklopu ovog projekta planirane su četiri terenske nastave. Prve dvije održat će se već idućeg mjeseca. Tako ćemo 11. studenog posjetiti Karlovac i Turanj, a 14. studenog Vukovar i Vučedol. Sljedeće dvije terenske nastave planirane su za iduću godinu. Tako u ožujku iduće godine planiramo posjetiti Lipik i Pakrac, a u svibnju Klis, Salonu i Split. U svim tim terenskim nastavama sudjelovat će članovi naše udruge, ali i drugih braniteljskih udruga koje su sudjelovale u obrani Hrvatske - rekao je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci