Uspješno završen projekt - učenicima s teškoćama osigurani pomoćnici u nastavi

VV | 25.6.2023. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina od rujna prošle godine pa sve do zaključno sa sutrašnjim datumom, 21. lipnja, provodili su projekt pod nazivom "Osiguravanje Pomoćnika u nasTavi učeniciMa s teškoćama U razvoju u osnovnim i srednjim školaMa 5 – OPTIMUM 5".

Projektom je osigurano 10 pomoćnika u nastavi za 21 učenika s teškoćama koji su pohađali COO Tomislav Špoljar u akademskoj godini 2022./2023. Projektom je obuhvaćeno 15 dječaka i 6 djevojčica u dobi od 8. do 21. godine. Učenici su s područja Varaždina i Varaždinske županije. Svi korisnici imaju intelektualne teškoće, a većina ih ima još neke pridružene teškoće kao što su nerazvijen govor, epilepsija, cerebralna paraliza, tetrapareza, teškoće u motoričkom funkcioniranju, hidrocefalus, poremećaj iz spektra autizma, fluktuirajuća pažnja, poremećaji u ponašanju (destruktivna i agresivna ponašanja), govorno- glasovne teškoće.

Zbog prisutnosti višestrukih teškoća, korisnicima je dodijeljen pomoćnik u nastavi koji je pomagao kod usvajanja odgojno-obrazovnih sadržaja predviđenih nastavnim planom i programom, čime je došlo do poboljšanja njihovih obrazovnih postignuća i socijalizacije. Pozitivni učinci pomoćnika u nastavi za korisnike bili su bolje prihvaćanje učenika s teškoćama u razvoju od strane vršnjaka, olakšavanje svakodnevnog rada u razredu, pozitivan utjecaj na obrazovna postignuća i ponašanje učenika s teškoćama u razvoju.

Zajednički rad učitelja i pomoćnika pridonosio je kvalitetnijoj nastavi, pozitivno je utjecao na socijalne vještine svih učenika i olakšao provođenje nastavnog plana i programa. Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanje, a ukupna vrijednost projekta iznosila je 66.382,27 €. Partneri na projektu bili su COO Tomislav Špoljar i Grad Varaždin.