U Varaždinu predstavljen film "Madrecitas" o hrvatskim misionarkama u južnoj Americi

I.D./VV/Varaždinska biskupija | 4.4.2016. u 08:08h | Objavljeno u Društvo

Dokumentarni film "Madrecitas - Službenice milosrđa, misionarke u Ekvadoru" autora dr. sc. Krunoslava Novaka prikazan je u petak 1. travnja u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.

Riječ je o prvom dokumentarcu o hrvatskim misionarima u južnoj Americi, koji je snimljen u suradnji autora i Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. Autor je, bez naracije, kao snimatelj, montažer i redatelj, sam ispričao priču s kojom gledatelje upoznaju sestre misionarke, njihovi suradnici i domaći ljudi koji ih doživljavaju kao "madrecitas" – drage majke topla i predana srca.

Zahvaljujući svima koji su se odazvali prikazivanju filma, autor je posebno zahvalio nacionalnom ravnatelju koji ga je potaknuo na rad na filmu koji je nastao tijekom njegova 15-dnevnog boravka sa sestrama Službenicama milosrđa u njihovim misijskim kućama u tri provincije u Ekvadoru. Napomenuo je kako je za njega osobno to također bilo misijsko iskustvo i film želi prikazati dio onog što je viđeno očima misionara.

Film prikazuje život službenica milosrđa koje u Ekvadoru djeluju u zajednicama u glavnom gradu Quitu, te u Esmeraldasu i Paloquemadu, gdje su se sestre najprije nastanile 1988. godine. Tijekom godina ostvarile su se na području socijalne i zdravstvene skrbi, obilazeći stare, bolesne i siromašne, te brinući o djeci i samohranim majkama. Velik dio aktivnosti u zajednicama ostvaren je zahvaljujući dobročiniteljima iz Hrvatske, pa je film poticaj za još djelotvorniju potporu misijskom djelovanju.

Predstavljanje su organizirali Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.