U subotu u HNK premijera lutkarske dječje predstave Jaje s lutkama velikima i pet metara

D.P. | 22.3.2018. u 11:08h | Objavljeno u Društvo

U subotu 24. ožujka na Velikoj sceni sceni HNK bit će premijerno izvedena dječja lutkarska predstava Jaje po tekstu Zlatka Krilića.

Predstavu su danas najavili redatelj Dubravko Torjanac, autorica songova Vesna Kosec-Torjanac, skladatelj Vid Kralj-Novak, glumci-animatori Katarina Arbanas, Filip Eldan i Nikša Eldan, kreator lutaka scenograf Ivan Duić i kostimografkinja Žarka Krpan.

- Dječak Joja poželi pijetla da ga budi. Joja zapravo želi kućnog ljubimca, želi prijatelja. On zna da se pilići liježu iz jajeta, pa nestrpljiv i uzbuđen očekuje svojeg Franju iz gomile svakojakih jaja koja je prikupio. No, Joja nije očekivao da će iz jaja izlaziti noj, puž, zmija, čak i krokodil i druge životinje, nimalo nalik na pile, za koje nije ni pomišljao da bi na svijet dolazile poput njegovog pernatog prijatelja - kazao je Dubravko Torjanac.

Dodao je kako nema lutkarskog kazališta u Hrvatskoj koje nije napravilo predstavu po ovom tekstu koji se može nazvati "kanonskim teksom lutkarskog kazališta".

Autorica songova Vesna Kosec Torjanac kazala je kako su songovi napravljeni u cabaretskom tonu te kako kako svaka životinja ima svoj ton u skladu s njezinom karakterom.

Cijeli ansambl se složio kako je predstava Jaje edukativna, zabavna i raspjevana te će vjeruju klinci u njoj doista uživati.

Katarina Arbanas otkrila je kako su lutke s kojima rade drugačije nego je to inače na lutklarskim predstavama i to prvenstveno po veličini.

- Lutkarske predstave se inače rade s malim lutkama zbog čega su uvijek ograničene na manji broj gledatelja. U slučaju predstave Jaje radimo se većim lutkama za veću publiku i nitko neće biti zakinut za doživljaj. Samo za ilustraciju jedna je lutka velika čak pet metara - otkrila je Katarina te priznala kako je raditi bilo uistinu zahtjevno i izazovno, ali i vrlo zabavno.

Označeno u