U palači Sermage održano otvorenje izložbe "Preobrazbe" Dražena Trogrlića

vv | 26.9.2024. u 11:43h | Objavljeno u Društvo

Jučer, sklopu Srijede u Muzeju, 25. rujna u palači Sermage / Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin otvorena je izložba Preobrazbe akademskog umjetnika Dražena Trogrlića. 

Uz ravnatelja GMV-a Mirana Bojanića Morandinija, tom prigodom govorili su i dr. sc. Milan Pelc, autor stručne izložbene koncepcije i teksta u pratećem katalogu, kao i autor Dražen Trogrlić.

Trogrlićeva djela u različitim medijima dolaze iz prostora oblikovanja u kojima se rađaju prozračne kompozicije suptilne čistoće, konceptualne promišljenosti i duboke emotivne zrelosti. Slično glazbi, likovnost Dražena Trogrlića obuzima promatrača čarolijom sugestivnih kompozicija s izmjenama jednostavnih i složenih ritmova oblika. Istodobno, u izmjenama kontrolirane i spontane slobode njegove geste i rukopisa pulsira neka čas idealno lirska čas proživljeno ekspresivna životnost. Svoj umjetnički univerzum Trogrlić uporno, predano i s ljubavlju gradi desetljećima. Danas se može reći da mu u Hrvatskoj pripada mjesto jednog od najrafiniranijih majstora apstraktne likovnosti.

Dražen Trogrlić (Varaždin, 1958.) diplomirao je 1983. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Raula Goldonija. Od 1983. do 1985. bio je polaznik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Studijski je boravio u Italiji i Njemačkoj. Od 1985. do 2006. član je Zajednice umjetnika Hrvatske. Od 2006. do 2023. radio je kao profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na kojoj je kao likovni pedagog izvodio nastavu na preddiplomskim i diplomskim studijima.

7Q4A4334.jpg

7Q4A4361.jpg