Mjesec hrvatske knjige traje do 15. studenog, donosimo ovotjedni program Foto: Mitopeja/FB/ilustracija

Mjesec hrvatske knjige traje do 15. studenog, donosimo ovotjedni program

Julijana Marčec | 23.10.2023. u 17:35h | Objavljeno u Društvo

Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović tradicionalno sudjeluje u manifestaciji Mjesec hrvatske knjige koji se diljem Hrvatske održava od 15. listopada do 15. studenog. U skladu s ovogodišnjom temom manifestacije dio programa posvećen je prevoditeljima i prevoditeljicama, pa je prošloga četvrtka o tajnama prevoditeljskog zanata varaždinskoj publici govorio prevoditelj knjiga i filmova, vlasnik nakladničke kuće Mitopeja - Vladimir Cvetković Sever.

Sever se prisjetio svog prvog prijevoda, knjige Trainspotting, zatim brojnih naslova koje je prevodio dok je bio zaposlen u Algoritmu, a nakon toga je publici približio put od otkupljivanja autorskih prava pa sve do tiskanja neke knjige u vlastitoj nakladničkoj kući - Mitopeja.

Ravnatelj varaždinske knjižnice Mario Šoštarić pohvalio se kako varaždinska knjižnica ima sve naslove iz nakladničke kuće Mitopeja, te je na predavanju -Prevođenje na vlastiti račun, zahvalio ovom prevoditelju koji je preveo 149 knjiga i više od 500 filmova.

mhk11.jpg

Zanimljiv i raznolik ovogodišnji program u Gradskoj knjižnici bit će nastavljen već u utorak, 24. listopada, na Dječjem odjelu u vili Bedeković, gdje će putopisno predavanje „Djeca Jordana” održati putopisac i bloger Damir Vujnovac. Predavanje je namijenjeno osnovnoškolcima, a počet će u 18 sati. Uz to, do 31. listopada je otvoren i likovni natječaj za predškolce – Moje putovanje, a tradicionalno u Mjesecu hrvatske knjige učenici prvih razreda varaždinskih osnovnih škola imaju pravo na besplatan upis u knjižnicu.

- I ove godine ćemo u sklopu Mjeseca hrvatske knjige dodijeliti književne nagrade „Zvonko Milković” za najbolju knjigu pjesama s intimističkom i zavičajnom tematikom i nagradu Katarina Patačić za najbolju knjigu na kajkavskom jeziku – najavio je ravnatelj Mario Šoštarić, dodavši kako će svečano proglašenje petog laureata Nagrade „Zvonimir Milković” biti u ponedjeljak, 30. listopada, dok će autora najbolje knjige na kajkavskom nagraditi 9. studenog.

Nagrade će i ove godine, na kraju manifestacije, dobiti najčitatelji, a svečanost će biti upriličena u knjižnici na Franjevačkom trgu, točno u podne, 15. studenoga. Istoga dana, u 19 sati, u knjižnici će biti predstavljena knjiga Alojza Jembriha „Korespondencija iz ostavštine Vatroslava Jagića”, kojim će se knjižnica, koja ove godine slavi 185 godina postojanja, uključiti u obilježavanje stote godišnjice smrti hrvatskog jezikoslovca i jednog od najvećih svjetskih slavista. Svi su programi otvoreni i besplatni za javnost.