U Dječjem vrtiću Varaždin otvorena učionica u prirodi: povećanje ekološke svijesti od malih nogu Foto: Dječji vrtić Varaždin

U Dječjem vrtiću Varaždin otvorena učionica u prirodi: povećanje ekološke svijesti od malih nogu

IHR/Varaždinske vijesti | 2.6.2024. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

U okviru projekta “Mislimo zeleno, činimo zeleno” odgojiteljice Blaženka Čehok i Marija Bencun iz Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Koprivnička, organizirale su učionicu na otvorenom za djecu.

Cilj projekta je povećati ekološku svijest među najmlađima, omogućiti im boravak na svježem zraku te potaknuti njihov fizički, kreativni i socijalni razvoj.

djecji_vrtic_varazdin_1.jpg

- Ideja za učionicu na otvorenom nastala je nakon sudjelovanja odgojitelja u Erasmus Plus tečajevima i eTwinning projektima. Kroz ove programe, odgojitelji su stekli dragocjena znanja o ekološkoj održivosti i integraciji ekoloških principa u obrazovanje. Potaknuti ovim saznanjima, odlučili su stvoriti prostor gdje djeca mogu učiti i igrati se na svježem zraku, istovremeno razvijajući svijest o okolišu - ističu u Dječjem vrtiću Varaždin.

Učionica na otvorenom pruža djeci brojne prednosti.

djecji_vrtic_varazdin_7.jpg

- Boravak na svježem zraku poboljšava njihovo fizičko zdravlje i opće dobro. Kreativnost se potiče kroz aktivnosti poput crtanja, slikanja i igre s prirodnim materijalima, dok se motoričke vještine razvijaju kroz trčanje, skakanje i igre s loptom. Ekološka svijest se razvija kroz brigu o povrtnjaku i druge ekološke aktivnosti, a socijalne vještine se unaprjeđuju kroz rad u grupi i zajedničke aktivnosti. Odgojiteljice su osmislile i inicirale projekt, vodeći aktivnosti i koordinirajući rad. Roditelji su aktivno sudjelovali u prikupljanju potrebnih materijala, dok je domar vrtića Hrvoje Juričić, strpljivo je ispunjavao sve tehničke zahtjeve odgojiteljica - ističu u vrtiću u kojem se zahvaljuju svima koji su pridonijeli uspjehu ovog projekta, uključujući roditelje, stručni tim, tehničko osoblje i ravnateljicu Helenu Vidović, čija je podrška bila neophodna za realizaciju projekta.

djecji_vrtic_varazdin_3.jpg

Zajedničkim naporima svih sudionika stvoren je siguran prostor koji djeci omogućuje razvoj kroz igru i učenje na otvorenom, istovremeno unaprjeđujući njihove ekološke vještine i svijest o očuvanju okoliša.

djecji_vrtic_varazdin_8.jpg

Galerija slika